Capital.ba

Nastavljen štrajk

30.06.2010. / 11:40

MADRID, Nastavak štrajka mašinovođa u madridskom metrou prouzrokovao je danas, drugi dan za redom haos na ulicama prijestonice i gužve u autobuskom prevozu.

Ne saobraća ni linija ka aerodromu Barhas.

Štrajk su organizovali sindikati kao znak protesta protiv smanjenja plata, te upozoravaju da bi protest mogao biti produžen do daljeg.

Španska vlada smanjila je plate u javnom sektoru za oko pet odsto u okviru mjera kojima se planira smanjenje deficita koji je prošle godine narastao na 11,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, u poređenju sa pretkriznim suficitom.

Šef madridskog saobraćaja Hoze Inasio Ečevarija kritikovao je zaposlene u metrou što nisu obezbijedili minimum usluga, kao što je predviđeno kolektivnim sporazumom.

Regionalna vlada preduzela je disciplinske mjere protiv 200 zaposlenih zbog nepoštovanja ispunjavanja obaveznog minimuma rada koji predviđa obavljanje 50 odsto usluga u slučaju štrajka.

Ovo je prvi put za dvije decenije da zaposleni u metrou nisu obezbijedili minimum usluga, objavili su lokalni mediji.

Metro u Madridu dnevno koristi dva miliona putnika.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!