Capital.ba

Cijene hrane u regionu niže od prosjeka EU

29.06.2010. / 11:15

BEOGRAD, Najskuplju hranu među zemljama našeg regiona ima Hrvatska, gdje cijene dostižu 94 odsto prosjeka Evropske unije, u Makedoniji je hrana bezmalo duplo (52 odsto) jeftinija nego u EU, dok cijene u Srbiji iznose 70 odsto prosjeka, pokazali su upravo objavljeni podaci agencije za statistiku Evropske unije – Evrostat za 2009.
Cijene hrane u Crnoj Gori iznose 79 odsto prosjeka EU, u Bosni i Hercegovina su 77, a u Albaniji 72 odsto prosjeka.

Švajcarska je po cijenama hrane i bezalkoholnih pića u vrhu evropske rang liste, sa 141 odsto prosjeka EU, a među evropskom dvadesetsedmoricom je najskuplja Danska – sa 139 odsto prosjeka.

Cijene u Irskoj, Finskoj, Luksemburgu, Austriji, Belgiji, Njemačkoj i Francuskoj kreću se od 10 do 30 odsto iznad prosjeka EU.

Manje od 10 odsto iznad prosjeka EU hrana košta u Italiji, na Kipru, u Švedskoj i Grčkoj, dok je do 10 odsto jeftinija u Holandiji, Španiji, Velikoj Britaniji, Sloveniji, na Malti i u Portugalu.

Od 10 do 30 odsto od prosječnih niže su cijene u Letoniji, Slovačkoj, Estoniji, Mađarskoj, Češkoj i Livaniji. Najjeftiniju hranu i bezalkoholna pića u EU imaju Poljaci – 64 odsto, Rumuni – 66 i Bugari – 68 odsto prosjeka EU. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!