Capital.ba

Na šalter, pa u svoj džep

27.06.2010. / 8:30

BEOGRAD, Prva trgovina akcijama Naftne industrije Srbije može da se očekuje oko polovine jula, a oko 4,8 miliona građana od tada će imati priliku da unovči svojih pet akcija, nominalne vrijednosti 2.500 dinara. Ostaje, međutim, pitanje da li će biti zainteresovanih kupaca za akcije naftne kompanije.
U NIS kažu da je u toku procedura u Agenciji za privredne registre poslije prelaska NIS iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo. Poslije završetka te procedure, kompanija će predati zahtjev Centralnom registru. Po dobijanju izvoda sa računa u Centralnom registru, NIS će predati zahtjev za uključivanje na listing Beogradske berze.
Cijena akcija NIS je ono što građane zanima, odnosno da li će rasti ili padati.
Na ovonedjeljnoj sjednici Vlade Srbije usvojena je i uredba kojom se preciznije utvrđuje procedura za prodaju akcija. Zasad je dovoljno da građanin na bilo koji šalter pošte donese samo važeću ličnu kartu i nije neophodna potvrda o vlasništvu za pet akcija NIS, koja je djeljena zimus. Prvo trgovanje akcijama NIS biće besplatno na šalterima pošta.
– Ako građanin treba za nekog drugog da obavi trgovinu akcijama potrebno je da od dokumenata sa sobom ponese svoju važeću ličnu kartu, ličnu kartu osobe za koju treba da obavi trgovinu i punomoćje ovjereno u sudu – objašnjeno nam je u Agenciji za privatizaciju.
Na samom šalteru procedura je veoma jednostavna, jer službenik samo provjerava matični broj i stanje akcija i štampa ugovor. Potom slijede formalna pitanja, kao kod brokera o broju akcija koje se prodaju i po kojoj minimalnoj cijeni. Službenik će pitati građanina i za račun u banci na koji će mu biti uplaćen novac od eventualne prodaje. Potom se potpisuje nalog za prodaju.

Minimalna cijena
Da bi građanin znao da odgovori na pitanje koja je minimalna cijena akcija ispod koje ne želi da se njegove akcije prodaju, na samom šalteru u pošti biće okačena prosječna cijena akcija prethodnog dana na zatvaranju trgovanja. Kako nam je objašnjeno u Agenciji, to će izgledati kao kursna lista za kotiranje deviza. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!