Capital.ba

Bez posla više od 21 000 stručnih lica

25.06.2010. / 11:00

BIHAĆ, Na području Unsko-sanskog kantona krajem maja evidentirano je 39 310 nezaposlenih osoba, od kojih 21 094 stručna lica.

Među stručnim licima, 985 osoba ima završenu visoku školu, 630 višu a 7 346 sa srednjom stručnom spremom.

Prema podacima Službe za zapošljavanje USK, u maju su zaposlene 332 osobe, od kojih 84 žene.

Najveći broj zaposlen je u Bihaću – 101, Cazinu – 75, Bosanskoj Krupi – 46, Sanskom Mostu – 45, Ključu – 24, Bosanskom Petrovcu – 23 i velikoj Kladuši 18, dok u Bužimu nije zaposleno nijedno lice.

Od ukupnog broja zaposlenih, 21 osoba je sa fakultetskom diplomom, 10 sa višom, a 73 sa srednjom stručnom spremom.

U maju je posao dobilo i 128 kvalifikovanih radnika raznih zanimanja, a u istom mjesecu Službi se prijavilo 669 novih lica koja traže zaposlenje, dok je sa iste brisano 679.

U Centru za stručno osposobljavanje i edukaciju organizovana su vanredna polaganja za nekoliko zanimanja, a u toku su i dva kursa za keramičare i kamenoresce.

Organizovana je i obuka za 15 kandidata za zanimanja monter suve građe i frizer.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!