Capital.ba

Teška naplata

19.06.2010. / 8:20

BEOGRAD, U privredi Srbije nema niti jedne firme koja nekome nešto ne duguje. Tu su potraživanja partnera, otplate rata kredita bankama, a dosta je i onih koji svojim zaposlenima duguju plate i doprinose. Novi podaci Udruženja banaka Srbije kažu da kredite trenutno ima 34.927 preduzeća, od kojih trećina kasni u otplati rata više od 15 dana. Preduzetnici poslovnim bankama duguju oko 47 milijardi dinara.
Privrednike, kako kažu, poprilično muči i nemogućnost da od partnera naplate svoje usluge i robu. U tom smislu, najveći problem imaju sa preduzećima čiji je vlasnik država. Unija poslodavaca, tako, raspolaže podatkom da 1.613 preduzeća ima potraživanja od republičkih i lokalnih javnih preduzeća i javnog sektora u cjelini. Tačan podatak o veličini tih dugovanja je, međutim, nepoznanica. Pretpostavka je, međutim, da su ta potraživanja danas i 150 milijardi dinara.
– Uobičajeno je da preduzeća i institucije, čiji je vlasnik država, raspisuju javne pozive za usluge ili robu za koju i nemaju dovoljno sredstava na računu. Kako je u javnom sektoru mnogo važnije da zaposleni prime platu, nego da se izmire zaostala dugovanja, mnoge kompanije koje su odradile posao za neku državnu instituciju ili preduzeće, isplatu za izvršene usluge ili isporučenu robu čekaju godinama.
U Vladi Srbije, s druge strane, smatraju da je napravljen napredak u pogledu poboljšanja okvira za naplatu i restrukturiranje duga privrede.
– U maju je usvojen podzakonski akt kojim se uređuje reorganizacija po unaprjed utvrđenom planu, a čiji je cilj da obezbijedi adekvatnu zaštitu kreditora, da uspostavi jasnije uslove za dužnike, minimizira nesigurnost za sve strane, ali i pojednostavi procedure – kažu u Nemanjinoj 11. – U toku je i proces podnošenja revidiranih izmjena Zakona o platnom prometu kojima se predviđa uspostavljanje jedinstvenog registra mjenica, što će znatno poboljšati transparentnost tog instrumenta plaćanja.  Novosti

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!