Capital.ba

Srbija vaga nuklearku

06.06.2010. / 7:40

BEOGRAD, Odluku o učešću Srbije u gradnji nuklearne elektrane „Belene“ u Bugarskoj donijeće Vlada Srbije do kraja godine – kaže u razgovoru za „Novosti“ Petar Škundrić, ministar energetike i rudarstva. Tvrdi da bi korist države od tog projekta bila izvjesna:
– Odškolovali bismo grupu stručnjaka koja bi i u budućnosti mogla da realizuje slične projekte. Struja dobijena iz nuklearki je najčistija i najjeftinija i time bismo značajno uvećali naš energetski bilans. Sa dodatnim količinama električne energije iz nuklearke „Belene“ i realizacijom nekoliko termoenergetskih projekata, Srbija bi bila nesumnjivo jedna od vodećih zemalja po proizvodnji i plasmanu struje u jugoistočnoj Evropi.
* Ima li vijesti iz Kine poslije vaše ponude za strateško partnerstvo u gradnji nuklearke „Belene“?
– Pre početka zvaničnih pregovora sa kineskim partnerima potrebna je odluka Vlade Srbije. Obavio sam načelne konsultacije sa predstavnicima kineske države i kineskih kompanija o potencijalnoj finansijskoj podršci našem učešću u ovom projektu i mogu da kažem da kod njih postoji velika zainteresovanost za ovaj aranžman.
* U kojoj fazi je projekat za rekonstrukciju termoelektrane „Kostolac“, koja bi trebalo da se radi sa Kinezima?
– Završni pregovori pred potpisivanje komercijalnog ugovora su u toku. Potpisivanje očekujem tokom posete premijera Mirka Cvetkovića Kini krajem ovog meseca. Ovo je jedan od najvažnijih energetskih projekata u Srbiji i regionu i važno je da sve delove ugovora dobro ispregovaramo.
* Poskupljenja su rak-rana za građane. Da li i dalje stoji ideja da poskupljenje struje bude odloženo dok ne bude oporavka privrede?
– Rast industrijske proizvodnje biće osnovni faktor na osnovu koga ćemo doneti odluke o eventualnom poskupljenju struje. EPS je podneo veliki teret u konsolidaciji privrede i moramo ovu činjenicu da imamo u vidu kod donošenja odluke o korekciji cena električne energije. Cenu posmatramo kao važnu razvojnu funkciju kako za energetiku, tako i za privredu Srbije.
* Ako ne bude poskupljenja struje, da li će biti ugroženi remonti EPS ili investicije?
– EPS će na vreme završiti sve planirane remonte. Verujem da i ove zime neće biti problema u proizvodnji i distribuciji električne energije. Naša kompanija je prošlu godinu završila kao jedan od najvećih izvoznika sa više od 60 miliona evra izvezene struje.
* Šta je sa cijenom gasa, da li postoji opasnost od poskupljenja jer dolar jača?
– Cena gasa raste na svetskom tržištu, a jača i dolar u odnosu na dinar. Zasada „Srbijagas“ nije pokrenuo proceduru za korekciju cenu u Agenciji za energetiku.
* Nedavno ste predlagali smanjenje akcize na benzin, a povećanje na TNG, da li je završena analiza?
– Završena je i predata kolegama iz finansija, a pored nas radila je i renomirana konsultantska kuća „Prajs Voterhaus Kupers“. Akcize su jedan od najvažnijih elemenata u punjenju budžeta i zato treba završiti sve analize za izmenu akcizne politike.
* Trgovci derivatima žale se da trenutna uredba koja se mijenja na 30 dana samo otežava poslovanje i da bi je trebalo mijenjati?
– Da nismo doneli odluku da se cena derivata menja na 30 dana imali bismo još nekoliko poskupljenja zbog rasta cena nafte i jačanja dolara u odnosu na dinar. Kakvu god uredbu doneli u njoj se moraju naći osnovni parametri kao što su cena sirove nafte, odnos dolara i dinara i akcize koje služe za popunu budžeta i održavanje makroekonomske stabilnosti. Ove elemente imaju i druge zemlje i bez njihove promene nećemo imati jeftinije derivate. Ali, grupa ministarstva analizira i mediteransku formulu, koja se zasniva na kretanju cena derivata u regionu.
* I poslije 1. januara 2011. godine država će određivati maksimalne cijene derivata. Do kada će biti tako?
– Preuzeli smo jasne obaveze prema CEFTA i energetskoj zajednici. Nemamo zatvoreno tržište, jer je više od 65 odsto derivata na slobodnom režimu uvoza. A i dalje svi prodaju po maksimalnim cenama koje je država propisala. Kod nas radi veliki broj kompanija koje su rivali na svetskom naftnom tržištu, ali kao da nema konkurencije kad je plasman derivata u Srbiji. Ko garantuje da, ako sutra ukinemo najviše maloprodajne cene, cene derivata neće biti i više nego što su sad? Veliki broj zemalja je zadržao uredbu sa maksimalnim cenama.
* Za 21. jun je zakazana skupština akcionara NIS, da li ćete kao predstavnik države glasati za usvajanje finansijskog izvještaja za prošlu godinu sa gubitkom od četiri milijarde dinara i kumulativnim minusom od 37 milijardi? Kako riješiti problem?
– Postoje objektivni faktori zbog kojih je kompanija završila godinu sa minusom, kao što je 2,9 milijardi dinara potrošenih na dobrovoljni odlazak iz kompanije, a što se knjiži kao gubitak. Raduju me bolji poslovni rezultati kompanije u drugoj polovini godine. NIS treba da povećava svoju produktivnost i zauzme što bolju poziciju u maloprodaji. Po završetku rekonstrukcije rafinerija NIS će moći da izdrži konkurenciju rafinerija iz regiona, imaćemo derivate najvišeg kvaliteta koji će biti i značajna stavka u izvozu Srbije. To je politika koju sam vodio kao predsednik skupštine akcionara NIS.
* Nedavno ste posjetili Albaniju, o čemu ste razgovarali sa tamošnjim zvaničnicima?
– Imao sam odvojene susrete sa premijerom Berišom, potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Metom i ministrom ekonomije, trgovine i energetike Priftijem. Postoji obostrana želja za unapređenje ekonomskih odnosa i dalje jačanje bilateralne saradnje. Dogovorili smo se da sa albanskim kolegama formiramo radnu grupu koja će dati predloge koji bi bili sastavni deo Protokola o saradnji u energetici koji ćemo najverovatnije potpisati u septembru.
* Ima li konkretnih projekata?
– Veliki je broj potencijalnih projekata, a za nas su posebno interesantni u gasnoj i naftnoj privredi. Ne treba zaboraviti i elektroenergetiku budući da je Srbija veliki izvoznik struje na albansko tržište. Saglasili smo se da bismo mogli realizovati projekte za proizvodnju čiste energije iz obnovljivih izvora koji mogu biti od regionalnog značaja. Pokazali su interes da zajedno sa nama uđu u strateško partnerstvo sa Italijom. Razgovarali smo i o problemima snabdevanja strujom nealbanskog stanovništava na Kosovu i Metohiji i istakao sam da restrikcije ne smeju da se upotrebljavaju kao sredstvo političkog pritiska.
* U kojoj su fazi tenderi za dvije termoelektrane u Obrenovcu i kada bi mogli biti poznati partneri?
– Ministarstvo energetike i Vlada Srbije su završili sve neophodne procedure za realizaciju ovih tendera. Ekonomska i finansijska kriza koja je zahvatila i neke od najvećih svetskih energetskih kompanija jedan je od razloga zašto još nemamo pobednike tendera. Nadam se da ćemo u narednih mesec i po dobiti partnere iz reda najvećih kompanija u Evropi sa kojima će EPS zajednički realizovati ove strateški važne projekte.
* Ima li novosti gasovodu „Južni tok“. Pominjalo se održavanje konferencije o ovoj investiciji u Beogradu?
– U fazi smo završetka studija izvodljivosti kroz svih 11 zemalja kroz koje „Južni tok“ prolazi. Studija za Srbiju je pri kraju, a zajedničko preduzeće sa našim ruskim partnerima prvi smo osnovali. Evropske potrebe za gasom rastu iz godine u godinu i zato treba očekivati realizaciju i „Južnog“ i „Severnog toka“. Nemamo ništa protiv projekta „Nabuko“, osim činjenice da ni u jednoj varijanti nije predviđeno da ide preko naše teritorije. Očekujem da će naša inicijativa o konferenciji zemalja učesnica „Južnog toka“ biti realizovana, moguće i u Srbiji.

Nije do mene
* Skoro godinu dana srpski dio Upravnog odobra NIS je okrnjen. Ima li nade da ćemo uskoro izabrati dva nedostajuća člana, a pominjali su se nezavisni eksperti?
– Očekujem uskoro da se reši i ovo pitanje. Da je do mene davno bi bilo rešeno.

Jadarit je šansa
* Ima li rudarstvo u Srbiji perspektivu?
– U poslednje vreme intenzivirana su istraživanja novih ležišta mineralnih sirovina uključujući i naftna nalazišta. Važan rezultat je otkriće jedinstvenog ležišta minerala litijuma i bora Jadarit kod Loznice. Ove rezerve su procenjene na više od 220 miliona tona, što ovo ležište svrstava u sam svetski vrh odnosno najveće ležište litijuma u Evropi. Novosti

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!