Capital.ba

Cijena nafte nastavlja rast

28.05.2010. / 15:58

LONDON, Cijene sirove nafte su danas ojačale iznad 75 dolara za barel, nastavljajući rast drugi dan uzastopce, nakon ohrabrujućih ekonomskih pokazatelja i kineskog uvjerenja u evropski oporavak iz dužničke krize.
Sirova nafta, za orijentacionu isporuku u decembru, je tokom ranog popodneva u Evropi ugovarana u elektronskom trgovanju na Njujorškom merkantilnom tržištu sa 66 centi u porastu, po 75,21 dolar za barel.

Taj termin je u četvrtak zaključen na 74,55 dolara za barel, 3,04 dolara u skoku u odnosu na prethodno zaključenje.

U Londonu na terminskom tržištu ICE nafta marke “brent”, za isporuku u julu, je bila u porastu 63 centa i ugovarana je po 75,29 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Ovonedeljno poskupljenje nafte, najveće za više od devet mjeseci, povećalo je njenu cijenu za više od šest dolara po barelu.

Taj energent je ranije ovog mjeseca ugovaran čak po 87,15 dolara, prije nego što je pojeftinio pod pritiskom strahovanja da bi dužnička kriza u Evropi mogla osujetiti napore za podsticanje ekonomskog rasta.

Pojedini analitičari smatraju da su cijene nafte bile spremne za oporavak nakon tako naglog slabljenja. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!