Capital.ba

Merkel: Propast evra – propast EU

13.05.2010. / 16:29

BERLIN,Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da bi propast evra doveo do propasti projekta Evropske unije.

“Ukoliko evro propadne, to neće biti pad samo jedne valute, nego nešto mnogo više. Propašće Evropa i ideja o EU”, rekla je Merkelova.

Zemlje evrozone obećale su da će osigurati stabilnost zajedničke valute, a njemačka kancelarka naglasila je da to obećanje mora biti ispunjeno.

Evro je pretrpio velike udare na međunarodnom deviznom tržištu u posljednjih nekoliko sedmica usljed straha od širenja grčke dužničke krize.

Merkel kaže da je sadašnja kriza najveći test za EU od sklapanja osnivačkog Rimskog ugovora 1957. godine, ali da situaciju treba iskoristiti za jačanje evropskog bloka.

“Imamo zajedničku valutu, ali nemamo ekonomski i politički savez”, rekla je njemačka kancelarka i dodala da će jednog dana „sve članice EU koristiti evro kao sredstvo plaćanja“.

Merkel je govorila na ceremoniji dodjele Šarlemanjove nagrade poljskom premijeru Donaldu Tusku. Ona je i sama dobila ovu nagradu 2008. godine za doprinos ujedinjavanju Evrope.

Njemačka kancelarka izrazila je nadu da će EU napredovati i u ostalim oblastima, poput razvoja zajedničkih evropskih odbrambenih snaga.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Merkel: Propast evra – propast EU

    1. Perspektiva

      @122
      Haha, s motom “I'll be back” by Alija Sirotanovic.

    2. 122

      Uvest cete vi TITIN DINAR.

    3. Perspektiva

      Angela draga, mi to znamo odavno. Nadrealisti su to predvidjeli jos prije nego ce EU nastati.

    4. Legionar

      Dok mi udjemo u EU ona ce se raspasti….