Capital.ba

U Ciglani proglašen stečaj

30.04.2010. / 20:25

KRALJEVO, Odlukom privrednog suda u Kraljevu u kruševačkom preduzeću Ciglana proglašen je stečaj, a većina od 123 zaposlenih upućena je na tržište rada.

Predsjednik sindikata tog preduzeća Nebojša Šljivić kazao je danas da je stečajni upravnik najavio da će u naredna tri mjeseca biti odlučeno hoće li Ciglana biti reorganizovana ili likvidirana.

“Najverovatnije je da će biti spovedena reorganizacija preduzeća, koju će predložiti većinski vlasnik. Plan bi trebalo da obuhvati i izmirivanje poverilaca, uključujući i radnike koji potražuju četiri plate i povezivanje staža za prošlu godinu i prve mesece ove godine”, kazao je Šljivić.

On je dodao da je u firmi trenutno angažovano petnaestak radnika, a da će stečajni upravnik povremeno pozivati i ostale za čijim radom se ukaže potreba.

Ciglana je privatizovana u junu 2003. godine kada je to preduzeće na aukciji za 43 miliona dinara kupio konzorcijum fizičkih lica koji je predstavljao Dragan Ranđelović. Kupac se obavezao da će u prvoj godini investirati 3,5 miliona dinara.

Prije privatizacije Ciglana je bila jedno od uspješnijih preduzeća sa zaradama iznad prosjeka kruševačke privrede, a poslije prelaska u privatno vlasništvo zapala je u teskoće i od novembra prošle godine proizvodnja je potpuno obustavljena.

Od tada je blokiran račun preduzeća za oko 30 miliona dinara, a procjenjuje se da su ukupna dugovanja oko 60 miliona dinara.  Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!