Capital.ba

Podići investicije na veći nivo

29.04.2010. / 14:11

SARAJEVO, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i ministar ekonomije i finansija Irana Sejed Šemsedin Hoseini ocijenili su da je nivo ekonomske saradnje dvije zemlje ispod očekivanog, te da je potrebno sagledati mogućnosti kako bi se i trgovinska razmjena i investicije podigli na znatno veći nivo.

Nakon potpisivanja protokola sa prve sjednice Zajedničke ekonomske komisije između BiH i Irana, Zirojević je rekao da je ova zemlja u BiH do sada investirala skromnih 530.000 evra, što ne pokazuje pravu sliku iranske ekonomije.

Zirojević navodi da BiH sa Iranom ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni, i pokrivenost uvoza izvozom iznosi 600 odsto, ali je to nezadovoljavajuće, jer je nivo trgovinske razmjene skromnih 7,5 miliona evra na godišnjem nivou.

On je rekao da su predstavnici Ministarstva tokom današnjeg i jučerašnjeg dana upoznali iransku delegaciju sa potencijalima sa kojima raspolaže BiH, te sa argumentima koji treba da ih ohrabre da u BiH ulažu barem onoliko koliko ulažu u Srbiju, Hrvatski i Sloveniju.

Zirojević je istakao da je iskazana velika spremnost Irana za ulaganje u energetski sektor, turizam, te u auto industriju, a obje strane su saglasne da sporazum o preferencijalnoj trgovini, koji je stupio na snagu krajem decembra prošle godine, treba dodatno nadograditi povećanjem tarifnih linija i smanjenjem carinskih stopa kako bi bio olakšan promet roba.

“Dogovorene su aktivnosti koje će doprinijeti da niz bilateralnih sporazuma koje imamo sa Iranom, a riječ je o sporazumu o carinskoj saradnji, sporazum o unapređenju zaštite investicija, avio saobraćaju, ne budu samo `mrtvo slovo na papiru`, kao što je do sada bilo”, rekao je Zirojević i dodao da su određene kontakt osobe koje će brinuti o njihovoj realizaciji.

Ministar ekonomije i finansija Irana Sejed Šemsedin Hoseini rekao je da BiH i Iran imaju dobre odnose na političkom i kulturnom planu, ali da ih ekonomski odnosi do sada nisu adekvatno pratili, zbog čega je srednjoročni cilj da godišnji obim trgovinske razmjene BiH i Irana iznosi milijardu evra.

Hoseini je rekao da je u pripremi kreditna linija od 150 miliona evra za finansiranje trgovinskih i projekata u industriji ove dvije zemlje na planu poboljšanja bilateralne ekonomske razmjene, ali i u zajedničkim projektima i nastupima na tržištima trećih zemalja.

“Predvidjeli smo da ova linija bude otvorena, odnosno da se vraćena sredstava u ovaj fond ponovo odobravaju novim subjektima”, objasnio je Hoseini na konferenciji za novinare.

Na današnjoj konferenciji za novinare popisana su i dva memoranduma – Memorandum o razumijevanju o tehničkoj saradnji između Instituta za standardizaciju BiH i Instituta za standardizaciju Irana, te Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti turizma.

Tokom dvodnevnog boravka iranske delegacije u Sarajevu potpisan je Memorandum o razumijevanju između teheranskog i sarajevskog Univerziteta, te iskazana spremnost zaključivanja sporazuma između više univerziteta u BiH i Iranu, kao i redovne avio-linije između Sarajeva i Teherana.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!