Capital.ba

Zirojević otvorio Prvi sastanak trgovinske komisije

28.04.2010. / 12:55

SARAJEVO, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević otvorio je u Sarajevu Prvi sastanak Zajedničke trgovinske komisije između BiH i Irana, koji će danas i sutra biti održan u okviru provođenja Sporazuma o preferencijalnoj trgovini između dvije države, potpisanog 15. decembra 2008. godine.

Zirojević je izrazio zadovoljstvo što je u relativno kratkom roku organizovan ovaj veoma važan bilateralni susret, kao i posjete brojne iranske privredne delegacije BiH.

”U BiH je u posljednjih nekoliko godina zabilježen stalni rast industrijske prizvodnje, osim u 2009, kada je došlo do manjeg pada proizvodnje, što je posljedica svjetske ekonomske krize”, istakao je Zirojević u obraćanju članovima delegacija dvije zemlje.

On je podsjetio da je, radi smanjenja negativnog uticaja svjetske ekonomske krize i na osnovu preporuka Svjetske banke, Savjet ministara BiH usvojio Prijedlog mjera iz nadležnosti institucija BiH radi ublažavanja uticaja globalne krize na ekonomiju BiH, a u vezi s tim, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je provelo niz mjera koje su, ili već realizovane, ili se njihova realizacija i efekti očekuju u relativno kratkom periodu.

”Ove mjere su koncentrisane na nekoliko ključnih pravaca poput: rješavanja problema sa zemljama spoljnotrgovinskim partnerima BiH na bilateralnom nivou; sistemskog djelovanja za rješavanje problema na regionalnom nivou (unutar tijela CEFTA Sporazuma); identifikacije problema i iniciranje rješenja unutar BiH u smislu dalje institucionalne i zakonodavne izgradnje; te stvaranja dobre prakse koordinacije i komunikacije među svim relevantnim institucijama vlasti i nevladinim sektorom”, pojasnio je Zirojević.

On je napomenuo da je ukupna vrijednost direktnih stranih investicija od 1994, do 31. decembra prošle godine iznosila 3,850 milijardi evra.

”Prosječna stopa rasta realnog bruto društvenog proizvoda je od 2003 do 2008. godine iznosila 5,7 odsto, dok je bruto društveni proizvod po glavi stanovnika iznosio oko 3.187 evra”, rekao je Zirojević, naglašavajući da i privatni sektor postepeno preuzima vodeću ulogu u ekonomiji BiH i njegov udio u ukupnoj ekonomiji dostiže 50 odsto BDP-a.

On je podsjetio da je BiH potpisnica CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dok su pregovori za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u završnoj fazi.

Zirojević i ministar ekonomije i finansija Irana Sejed Šamsedin Hoseini predvode delegacije BiH i Irana koje danas i sutra u Sarajevu učestvuju u radu Prvog sastanka Zajedničke trgovinske komisije dvije zemlje. Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH najavljeno je da bi delegacije BiH i Irana tokom sastanka trebalo bi da razmatraju ukupnu bilateralnu saradnju, odnosno analiziraju stepen razvoja međusobnih trgovinskih i ekonomskih odnosa, radi intenziviranja sveukupne privredne saradnje i unapređenja stranih investicija.

Ukupan obim robne razmjene BiH i Irana u 2008. godini iznosio je 5,33 miliona KM, pri čemu je uvoz iz Irana iznosio 3,43 miliona KM, a ukupan izvoz u Iran iznosio je 1,90 miliona KM.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!