Capital.ba

DT počeo špijuniranje medija još 2000. godine

31.05.2008. / 11:38

  BERLIN,  Prvi slučajevi špijuniranja razgovora rukovodilaca njemačke telekomunikacione kompanije “Dojče telekom” (Deutsche Telekom – DT) s predstavnicima medija, kako bi se utvrdilo odakle u štampu “cure” povjerljive strateške informacije, datiraju još iz 2000. godine, a ne iz 2005. i  2006., kako je DT u  priznao njemačkom nedeljniku “Špigl” (Spiegel), objavio je njemački dnevnik “Fajnenšel tajms Dojčland” (Financial Times Deutschland – FTD).
  FTD je otkrio da su i njegovi novinari bili špijunirani, pored novinara  časopisa “Kapital” (Capital), koji su za sada jedini identifikovani kao “žrtve” špijunaže.   
  DT je priznao “Špiglu” da je u periodu od 2005. do 2006. godine, kada je na čelu kompanije bio Kai-Uve Rike (Uwe Ricke), povjerio jednoj eksternoj kompaniji posao filtriranja poziva rukovodilaca kompanije i njihovog upoređivanja s brojevima telefona novinara, kako bi se otkrilo odakle povjerljive informacije “cure” u štampu. 
  Identitet nalogodavca te kontrole razgovora, međutim, još nije otkriven, a DT je u srijedu kategorički demantovao da je njegov sadašnji predsjednik Rene Oberman (Obermann), koji je na toj funkciji od kraja 2006. godine, bio umiješan u špijunažu.
  DT je, međutim, priznao da je 2007. godine, kada je Oberman već rukovodio kompanijom, prikrio prvi otkriven slučaj špijunaže, prenio je francuski dnevnik “Mond” (Monde).

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!