Capital.ba

Dodik: Vratiti sjaj ergeli “Vučijak”

14.04.2010. / 19:08

PRNJAVOR, Vlada Republike Srpske /RS/ kao vlasnik ergele “Vučijak” želi da ovo preduzeće u potpunosti rehabilituje i da mu vrati stari sjaj, izjavio je danas u Prnjavoru premijer Srpske Milorad Dodik.

Dodik je tokom današnje nenajavljene posjete najavio obnovu postojećih dotrajalih objekata ergele lipicanera.

“Vlada RS želi da se na kvalitetan način bavi pitanjem ergele `Vučijak` tako što će osmisliti određene sadržaje koji će biti od značaja za Prnjavor tako i za cijelu Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

On je naveo da je Vlada RS odlučila da kupi lipicanersku ergelu, jer nije mogla prihvatiti činjenicu da se ovom firmom manipuliše.

“Na nama je da mnoge pogrešne poteze iz prošlosti eliminišemo,na redu je registracija javne ustanove koja će imati optimalan broj zaposlenih”, najavio je Dodik.

Dodik se danas poslijepodne sa saradnicima posjetio objekte na ovoj ekonomiji,a kroz neposredan razgovor sa radnicima se informisao o trenutnim teškim uslovima za rad.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Dodik: Vratiti sjaj ergeli “Vučijak”

    1. 11.boki

      Akcionar
      Pa zar on misli biti ministar do kraja godine.Da se nije malo preracunao u vremenu.

    2. 11.boki

      Da nece Mile usmjeriti neke nove konje na ergelu Vucjak koji stalno jasu na grbaci ovog naroda.Neka postavi Lazu Tomica za direktora ili Rajka Ckonjovica em su penzioneri em sve uniste gdje se pojave.

    3. lemi

      rekao je i dodik da ce isplacivati penzije od dividende portfelja akcija fonda pio…izrecena rijec se u zemlji bosni malo cijeni…
      jasno je da je sad kriminal u drzavnim institucijama toliki da vrh vlasti zrtvuje vlastite ljude (na nizim pozicijama), kako bi ljudi na vrhu i njihovi saradnici ostali na polozajima, barem do izbora.
      prodjite samo u 4 pored zgrade vlade, pogledajte te ljude kad se vracaju s posla…prije godinu dvije su bili radosni, sretni i sijali od zadovoljstva…sad izgledaju zabrinuto, sumorno…

    4. Akcionar

      Ali Džomba je bar javno rekao da će podnijeti ostavku ako do kraja godine ne budu penzije redovno isplaćivane u sadašnjem obimu. Samo nije rekao da će ih isplaćivati do zadnje marke iz razvojnog programa savršenog IRB-a.
      Istog onog IRB-a čija je kompletna uprava pod istragom, direktor u pritvoru, Čeko u reviziji iznio gomilu primjedbi na njen rad, a niko se ne prijavljuje na konkurs za novog direktora..
      Ako nam je IRB potreban da bi davali jeftine stambene kredite i tako održavali tražnju za preskupim stanovima, ako daje subvencije poreskim dužnicima i prevarantima koji uvoznu robu prikazuju kao domaću…onda bolje da Telekom nikad nismo ni prodali.
      Ali dobro, Vlada će kupiti ergelu i biće nam svima bolje…

    5. lemi

      pa, 72 miliona mjesecno za penzije, 3 penzije kostaju nesto preko 210 miliona…800-210…ko ce znati, nagadjam…

    6. Perspektiva

      Nije li negdje u decembru ili januaru Dzombic rekao da je na racunu bilo 800 miliona KM u cilju da odbaci spekulacije u medijima da je na escrow navodno ostalo jos samo 200 miliona.

    7. lemi

      ako ste gledali preksinoc 1-1 na ATV, ministar prevara dzombic je izjavio kako su samo tri puta uzimali pare sa escrow racuna, i da su ih uredno vratili (to je onda kad je zafalilo za penzije), da na escrow racunu ima 520 mil KM, i da je od privatizacije telekoma i rafinerije (laze, od rafinerije nisu marke dobili u budzet) republika srpska inkasirala 1,5 mlrd maraka. kako je IRB RS super institucija i da nije nje, RS bi bila nerazvijena i zaostala, i tako dalje. ako je to istina, znaci da je aktuelna vlast spiskala oko 1 mlrd maraka za 3 godine. nema autoputa, privatizacija je propala, nema novih hidro, termo centrala…na sta je potroseno MILIJARDU makara? kaze dzomba nije potroseno, vec investirano kroz kreditne linije IRB RS. to znaci, da smo dali milijardu maraka drzavnih para ljudima u vidu kredita za stanove (nema stvaranja nove vrijednosti), dali smo milinim privrednicima desetine kredita koje mole boga da ne vrate, i ulagali smo u opstinske obveznice. prodali smo telekom, poklonili naftnu industriju. jedino jos imamo elektroprivredu.

    8. Perspektiva

      @Akcionar
      Ako dodju novi oni ce sigurno ponovo da privatizuju ove renacionalizovane firme. Tako to ide, nacionalizacija – privatizacija – nacionalizacija itd. Bitno je da se pare obrcu. Inace ovo je dobra tema za magistarski ili doktorat iz ekonomije, “reciklazna politicka ekonomija” ili tako nesto.

    9. Akcionar

      Prodate visoko profitabilni Telekom i tim novcem kupujete propale, pretodno privatizovane firme. Analize nema, ROI je nepoznata skraćenica, a najvažnije je zaposliti nekoliko lokalnih članova stranke i u medijima to prikazati kao veliki korak naprijed za Republiku Srpsku…
      Pri tome, novcem od privatizacije i budžetskim sredstvima raspolažete kao da vam je to u nasljedstvo ostavila tetka iz Amerike. Mile, ako je i od tebe previše je…
      Nešto mislim, ako bi (ne)daj Bože u oktobru došlo do promijene vlasti, da li bi ovi sadašnji sve preostale pare iz IRB-a odnijeli sa sobom? Pa oni su ti koji su prodali Telekom, to su njihove pare :)

    10. lemi

      sve je to posao kontrolno-istraznih organa, onih koji ujutro idu na posao, piju kaficu, i iz novina saznaju sta ce istrazivati i raditi. zasto ne uraditi kontrolu kupovina drzavnih (propalih) preduzeca?

    11. bosman

      Ako su rezultati pozitivni slažem se sa ulaganjima, ali šta je sa onim preduzećima u koja su uložena državna sredstva, a ne vraćaju ih. Ko snosi odgovornost.

    12. lemi

      ergela vucjak ima tradiciju i sve to stoji, medjutim, umijece je bilo naci partnera, i podrzati ergelu uz pomoc npr. povoljne kreditne linije IRBa, a ne spiskati drzavne pare onako kako se Mili cefne.

    13. Perspektiva

      Kao prevozno sredstvo lipicaneri ispunjavaju najvise evropske eko norme. Osim toga imaju i izrazen aerodinamicki dizajn. Integracija u evropske ekonomske tokove podrazumijeva i definisanje sopstvenih konkurentskih prednosti. Pa necemo se valjda sa VW ili Audijem takmiciti u proizvodnji automobila.

    14. lemi

      vlada rs je do sada kupila 10-15 preduzeca. podsjecam, to nisu pare milorada dodika i politicara na vlasti, vec nase, pare poreskih obveznika i gradjana RS.
      ako su vec kupili, nadam se da su to uradili na osnovu studija i prognoza, i nadam se da ce ta kupljena preduzeca pozitivno poslovati, kako bi se investicija povratila nazad gradjanima. medjutim, nesto sumnjam u sve to.
      na kraju krajeva, nije li drzava opredijeljena na privatizaciju? zasto onda vlada ne kupi na primjer cajavec ili jelsingrad u banja luci, ne zaposli 10.000 radnika pa da svi imamo koristi od toga?

    15. neimar

      Ovo što je Dodik rekao meni je sasvim jasno. Možda nema neki ogroman značaj za RS, ali svako preduzeće koje uspješno posluje ili će poslovati, smatra se značajnim kako za opštinu tako i za RS, pa i ono malo preduzeće koje zapošljava par radnika. To je moje mišljenje.

    16. bacuska

      Ili mu je pri povratku iz Doboja bilo usput, pa čovjek svratio i onda mora dati neku izjavu…

    17. brkoug

      Izjava Predsjednika Vlade vezana za ergelu “Vučijak” i namjeravana ulaganja u istu “koja će biti od značaja za cijelu RS” je duboko misaona i bez svestrane detaljne analize se ne može komentarisati. Svaka brzopletost i površnost može stvoriti pogrešne predstave. Znam da je “Vučijak” vrijedan brend, da su lipicaneri lijepi jahaći konji i da su u RS trenutno najbrojni konji sa samaricama. Jasno mi je i da izjava ima svoj cilj, ali ne mogu da odgonetnem koji.Razmišljao sam, da li Predsjednik nije više zadovoljan da u državi ima samo konje koji tegle samar, a i ne izgledaju naročito, ili stranci insistiraju da nam se rasni sastav poboljša, ili se na rasnim konjima može bolje prosperirati i zaraditi nego na teglećim grlima, ili je u stranačkom predizbornom programu aktivnosti, ili je vođenje stranih gostiju na uređeni “Vučijak” bolje od vođenja u hotel, za imidž Republike Srpske, ili možda ne znači ništa od svega ovoga. Ne mogu da budem dovoljno pametan i da razumijem kako će ovo “biti od značaja za cijelu Republiku Srpsku”. A volio bih da znam.