Capital.ba

Italija zainteresovana za višestruku saradnju sa RS

13.04.2010. / 18:29

SARAJEVO, Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je da je tokom njegovog današnjeg susreta sa italijanskim ministrom inostranih poslova Frankom Fratinijem iskazana zainteresovanost Italije za saradnju sa RS u oblasti energetike, tekstilne industrije i šumarstva.

Dodik je rekao novinarima nakon sastanka sa Fratinijem u Sarajevu da je tokom susreta bilo riječi i o daljoj sudbini OHR-a, te da je izražen stav Italije da treba da dođe do tranzicije OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU, čime bi se pojačala uloga EU u BiH i problemi brže i kvalitenije rješavali.

Premijer RS rekao je da je ministar Fratini izrazio snažnu spremnost Italije da pomogne BiH da dobije viznu liberalizaciju.

“S obzirom na atmosferu sa našeg današnjeg sastanka, uvjeren sam da će se liberalizacija viznog režima desiti u očekivanim terminima. Italija je pokazala veliku spremnost da pomogne u tome”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je sa Fratinijem razgovarao i o mogućim korekcijama Ustava koje se odnose na kandidovanje za izbor najviših državnih zvaničnika.

“Iznio sam raniji poznati stav da u Ustavu umjesto nacionalnog određenja kanditata bude njihov broj, čime bi se riješilo pitanje usaglašavanja. Ministar se interesovao za tu mogućnost, ali to zavisi od faktora u BiH”, istakao je premijer RS. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!