Capital.ba

Stanje u RS bolje nego u FBiH

08.04.2010. / 13:47

SARAJEVO, Stanje u poljoprivredi Republike Srpske /RS/ znatno je bolje nego u Federaciji BiH /FBiH/, jer je RS primijenila mjere koje se odnose na podsticaj, a koje su u skladu i sa preporukama EU, rekao je danas u Sarajevu predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić.

On je istakao na okruglom stolu pod nazivom “Novčane podrške poljoprivredi u BiH i zemljama u okruženju”, da je riječ o tzv. direktnim plaćanjima, odnosno po zasijanoj površini i prema prinosima.

“Što se tiče situacije u FBiH, ona je vrlo loša, a raspodjele se dijeli uglavnom po samom proizvodu, što nije dobro, jer treba ići na usklađivanje legislative sa EU, te da se principi EU počnu primjenjivati ranije nego što to bude naša obaveza”, rekao je Pejić.

Prema njegovim riječima, predviđena sredstva za podsticaj poljoprivrede u FBiH za ovu godinu iznose 55 miliona KM, što je za pet miliona više nego prethodne godine, ali su i dalje mala, te neprihvatljiva za poljoprivrednike.

Pejić je rekao da je bio najavljen zakon o podsticajima koji je u skladu sa strategijom predviđao iznos od oko 110 miliona KM, ali nije prošao u parlamentu FBiH.

On je rekao da je Udruženje pokrenulo niz aktivnosti, između ostalog, i okrugle stolove širom BiH o podsticajima u poljoprivredi, sa poređenjem na podsticaj koji se dodjeljuje poljoprivrednicima u zemljama u okruženju, gdje je on deset puta veći.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!