Capital.ba

Ponovo počela proizvodnja plavog kamena u Župi

07.04.2010. / 17:36

KRUŠEVAC, Hemijska industrija “Župa” ponovo je, nakon sedam godina, počela da proizvodi jedan od najznačajnijih preparata za zaštitu bilja “plavi kamen”.

“Posle sedam godina u našim pogonima je ponovo proizveden plavi kamen po kome je ‘Župa’ nekada bila prepoznatljiva u svetu,”, kazao je novinarima direktor kruševačke fabrike Miroljub Milojević, navodeći da su juče iz proizvodnih basena izvađene tri tone plavog kamena.

Milojević je kazao da planiraju da do kraja ove sezone proizvedu 30 tona tog preparata za koji, kao i za ostale proizvode, već imaju dogovorenu isporuku i avansno plaćanje.

On je dodao da je novoproizvedeni plavi kamen vrhunskog kvaliteta, te da će uz njega biti proizvedeno još oko 200 tona drugih preparata iz takozvanog plavog programa.

“U ovom periodu proizvešćemo i 40 tona cirama, 70 tona bordovske čorbe, 50 tona blauvita i 30 tona sistemina”, kazao je Milojević.

On je kazao da od proizvodnje očekuju oko milion evra obrti od čega će, kako je kazao, moći da isplate sve dugove za energente i pet bruto zarada.

Prema njegovim riječima, fabrika je spremna i za početak proizvodnje oko 100 tona ksantata, sredstava za flotaciju rude.

“Proizvodnja ksantata po planu je trebalo da započne još ranije, ali je, zbog problema sa preuzimanjem ugljendisulfida iz lozničke ‘Viskoze’, ‘Župa’ bila prinuđena da 52 tone ove hemikalije uveze iz Češke po nešto višoj ceni,” objasnio je Milojević.

On je precizirao da je u “Viskozi” uskladišteno oko 530 tona ugljendisulfida, od čega 320 tona pripada “Župi”, ali da ga nisu mogli preuzeti zbog pokretanja stečaja u toj fabrici.

U “Župi” trenutno radi oko 200 od 470 zaposlenih, nakon što je kroz više socijalnih programa fabriku napustilo blizu 700 radnika.

Milojević je kazao da je država kroz razne programe do sada “Župu” pomogla sa oko osam miliona evra.

Po Milojevićevim riječima, u planu je još jedan socijalni program kojim bi se broj zaposlenih sveo na optimalnih 350 radnika, a Župa pripremila za još jedan pokušaj nalaženja strateškog partnera.  Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!