Capital.ba

HDZ smijenio direktora Podravke

20.05.2008. / 10:37

KOPRIVNICA – Darko Marinac mora se povući s dužnosti predsjednika Uprave Podravke, potvrđeno je juče iz više izvora u vrhu koprivničke kompanije.

Na kompanijski vrh trebao bi privremeno zasjesti član Uprave Zdravko Šestak, menadžer od najvećeg povjerenja potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, piše Jutarnji list.

Neslužbeno se govori kako su Marinca na uzmak “nagovorili” Polančec i šef HSS-a Josip Friščić. Ponuđeno mu je čelno mjesto u Nadzornom odboru Podravke s kojeg odlazi Mladen Vedriš. Zasad nije sigurno hoće li Marinac to prihvatiti.

Te informacije nitko iz Podravke nije želio službeno potvrditi. Marinac je poručio kako o tome nema što reći, a njegov vjerojatni nasljednik, Z. Šestak, samo je kratko dometnuo: “To su kuloarske priče”. No izričitog demantija nije bilo.

Šestakova kandidatura također je prilično iznenađenje jer su menadžeri bliski HSS-u još od lanjskog početka pregovora s HDZ-ovim ljudima o rekonstrukciji Podravkine Uprave tražili upravo Šestakovu  smjenu.

Izvori iz HDZ-a, s druge strane, otkrivaju kako Marinac odnedavno više ne uživa zaštitu premijera Ive Sanadera, što je Polančecu bio znak da provede kadrovske promjene u vrhu tvrtke.

Dio Podravkina menadžmenta to tumači i početkom HDZ-ova obračuna s ljudima bliskim predsjedniku Stjepanu Mesiću, a Marinac upravo slovi za predsjednikova čovjeka. Najveća je nepoznanica kako je na te promjene, koje će značiti potpunu Polančecovu dominaciju u Podravki, pristao HSS-ov lider Friščić.

Marinca je, navode u HSS-ovim krugovima, srušila i Podravkina stagnacija u osam godina njegova mandata te iznimno loši lanjski poslovni rezultati. No sve do prošli tjedan činilo se kako će Podravkin šef ipak odraditi svoj drugi mandat do kraja, a istječe mu početkom 2010. 
Prijedlog rekonstrukcije Uprave i Marinčeve smjene trebao bi se naći na dnevnom redu sjednice Nadzornog odbora 28. svibnja. Novi članovi Uprave trebali bi postati direktor financija Josip Pavlović (HDZ) i direktor prodaje Marin Pucar (HSS), što je očito dio Polančecova i Friščićeva kompromisa. U NO-u Polančec ima potrebnu većinu za provedbu tih odluka.
Razlozi smjene:

-loši poslovni rezultati u njegovu osmogodišnjem mandatu

-prevelika bliskost s predsjednikom  Mesićem

-dio dogovora HDZ-a i HSS-a o podjeli pozicija u Podravki

Analiza vijesti Viktora Vresnika: Marinac nije znao spasiti Podravku od politike
              Kao najveća pogreška u karijeri Darka Marinca pamtit će se to da Podravku nikad nije uspio izvući iz šaka politike. Kao Marinčev najveći osobni grijeh ljudi koji danas stvarno stoje iza Podravke uvijek će istaknuti da “on nikad nije bio njihov dečko”.

I to je točno – Marinac nije dečko iz Koprivnice. Polančec i Frščić jesu i zato su se uspjeli dogovoriti o Podravkinoj sudbini. Dalje je sve više-manje uzaludna teorija. Teško je, naime, reći je li Marinac bio dobar ili loš šef Podravci. Činjenica je, međutim, da je u vremenu dok su prehrambene kompanije poput Lure, Vindije ili Agrokora gradile imperije, Marinac Podravku,  kompaniju koja je vlasnik jednog od povijesno najjačih hrvatskih brendova – Vegete – ovisno o poslovnoj godini, održavao prilično simetrično s jedne ili druge strane nule. Je li to zato što mu drukčije vođenje kompanije nije dopuštala politika? Možda, ali pravi predsjednik uprave to ne bi dopustio. Ili bi bilo po njegovom, ili bi otišao. – Problem Podravke vrlo je sličan problemima vaše brodogradnje – ne možete u jednom paketu voditi i biznis i socijalnu politiku i zadovoljiti državne i lokalne političke šerife skupa s njihovim političkim i osobnim apetitima – rekao mi je jučer jedan od europskih bankara s dugim iskustvom u poslovanju s Hrvatskom.  (Viktor Vresnik) Jutarnji list

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!