Capital.ba

Vode Srpske: Plan upravljanja vodama jedan od najvažnijih dokumenata

30.03.2016. / 16:06

termalne vode1ISTOČNO SARAJEVO, Plan upravljanja oblasnim riječnim slivom jedan je od ključnih dokumenata, samim tim što je nedavno u Republici Srpskoj usvojena Strategija integralnog upravljanja vodama Republike Srpske za period 2015-2024, izjavila je Srni viši stručni saradnik za zaštitu voda i monitoring preduzeća “Vode Srpske” Jelena Vićanović.

Na stručnoj raspravi za pripremu nacrta Plana upravljanja vodama oblasnog riječnog sliva rijeke Save, održanoj u Istočnom Sarajevu, Vićanovićeva je pojasnila da Srpska ima dva sliva – Nacrt plana za upravljanje Trebišnicom je završen, a sada se radi na istom dokumentu za rijeku Savu.

“Ovaj projekat, koji se finansira iz predpristupnih fonova EU, je veoma značajan, jer su naši kapaciteti,a i ljudski resursi prilično ograničeni u ovoj oblasti. Takođe smo shvatili da nam nedostaje puno podataka”, rekla je Vićanovićeva Srni, dodajući da se priprema Plana realizuje u okviru projekta “Jačanje kapaciteta u sektoru voda”.

Prema njenim riječima, ovaj plan je bitan kako za “Vode Srpske”, tako i za sve one koji zahvataju ili ispuštaju vodu, ali i za one koji koriste i koji će koristiti vodu u budućem periodu.

Vićanovićeva, koja je i član Upravljačkog odbora Projekta, istakla je da je osnovni cilj da se obezbijede, prvenstveno dovoljne količine vode za piće, a zatim vode, kao resursa za buduće generacija.

Rukovodilac projektantskog tima ispred španske kompanije “Eptisa” Senad Pločo rekao je da su ovim projektom bili obuhvaćeni predstavnici iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Prema njegovim riječima, projekat ima pet ključnih komponenti, od kojih je najznačajnija bila izrada planova upravljanja vodnim područjima, odnosno oblasnim riječnim slivom.

“Mi smo napravili tri plana, a njihovi ključni elemneti su da se tim planovima upravljanje vodama definiše na način kako je to urađeno u zemljama EU. Riječ je o ključnim elemnentima zaštite kvaliteta i kvantiteta površinskih i podzemnih voda”, pojasnio je Pločo.

Prema njegovim riječima, to se radi kako bi se uspostavio okvir koji će omogućiti pokoljenjima koja dolaze iza nas da mogu da koriste te iste vodene resurse, odnosno da vodeni resursi ne budu neupotrebljivi u nekon narednom periodu od pet do 10 godina. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!