ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Zemljište bezbjedno na 30 kilometara od Fukušime

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

TOKIO, Zemljište u većini oblasti izvan zone od 30 kilometara od oštećene japanske nuklearne elektrane Fukušima Daiči je dovoljno bezbjedno za nastavak poljoprivredne proizvodnje, saopštile su danas japanske vlasti poslije sprovođenja testova.

Uzorci su uzeti sa 70 lokacija, a potom su testirani na prisustvo radioaktivnih čestica.

U svim uzorcima pronađeni su cezijum 134 i 137, ali njihov nivo premašuje bezbjednu granicu u samo sedam gradova i sela, prenose japanski mediji.

Ovim testovima nije obuhvaćena zona evakuacije koja se pruža na 20 kilometara oko elektrane, niti naredni pojas od 10 kilometara, čijim je stanovnicima preporučeno da ne izlaze iz kuća ili da budu evakuisani.

Rezultati testova uzoraka u ovim zonama biće poznati 12. aprila.

Japan je u posljednjih nekoliko sedmica obustavio isporuke povrća i mlijeka proizvedenih u okolini nuklearke oštećene u zemljotresu i cunamiju.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+