ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Ukrajini neophodna pomoć MMF-a

Objavljeno u FINANSIJE, VIJESTI IZ SVIJETA

KIJEV, Ukrajina mora da nastavi saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom kako bi očuvala stabilnost finansijskog sistema.

Prema riječima Olega Ustenka, izvršnog direktora međunarodnog fonda Blejzera, Ukrajini je neophodna saradnja sa MMF-om prvenstveno zbog visokog spoljnog duga od preko 115 milijardi dolara.
On je dodao da ove godine dospijeva otplata u visini od 4,8 milijardi dolara samo na ime državnog duga.

Ukoliko se dodaju dugovi privatnog sektora, korporacija i banaka, suma dostiže oko 40 milijardi dolara.
Ustenko prognozira da bi uz povoljan razvoj događaja MMF mogao da odobri treću tranšu kredita Ukrajini u junu ove godine.

“Mnogo zavisi od toga da li postoji povjerenje stranih kreditora, a ono može da se stekne samo programom stabilizacije u zemlji” , rekao je Ustenko.

S druge strane, međunarodni kreditori su za odobravanje sljedećih tranši postavili Ukrajini niz uslova, među kojima su smanjenje budžetskog deficita, sprovođenje penzione reforme i povećanje cijene gasa za stanovništvo.
Izvršni komitet MMF je u julu 2010. Ukrajni odobrio kreditni aranžman vrijedan 15,15 milijardi dolara za prevazilaženje posljedica svjetske finansijske krize. Kijev je iz tog programa već dobio dvije tranše od ukupno 3,5 milijardi dolara.  Tanjug

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+