ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Ubrzan rast broja penzionera u Rusiji

Objavljeno u ANALIZE, VIJESTI IZ SVIJETA

MOSKVA, U Rusiji bi do 2026. broj penzionera mogao porasti na 478 na hiljadu radno sposobnih osoba, prognozirala je stručnjak ruske službe za statistiku “Roštat” Jelena Frolova.
 Prema podacima “Roštata”, sada na hiljadu Rusa u radno sposobnom uzrastu dolazi prosječno po 331 penzioner, pri čemu je u centralnoj Rusiji taj pokazatelj znatno viši nego u ostalim regionima gde na hiljadu radno sposobnih građana već dolazi više od 400 ljudi u godinama, naglasila je Frolova.
 Osobe starije od 60 godina su grupa stanovnika koja bilježi najbrži rast, čemu doprinosi “smanjenje nataliteta i istovremeno produženje životnog vijeka Rusa”, objasnila je ona.
 Podaci “Roštata” ukazuju da se u uzrastu nesposobnom za rad nalazi 29 miliona ljudi, ili 17 odsto ukupne populacije, od toga 21 milion žena.
 U Rusiji je početkom 2007. bilo više od 38 miliona penzionera, od kojih je znatan broj nastavljao da radi, objavljeno je na Internet sajtu polit.ru.
 Zvanični podaci pokazuju da je od 2002.  broj penzionera koji i dalje rade u porastu i da sada već dostiže 9,4 miliona , što predstavlja oko četvrtinu njihovog ukupnog broja.
 To se povezuje, prije svega, s ukidanjem svih ograničenja  u penzionom zakonodavstvu, koje je stupilo na snagu 2002, a  koja se tiču upošljavanja penzionera, kao i s privrednim rastom i povećanjem deficita na tržištu rada.
 Kao rezultat, razmjere upošljavanja penzionera su za šest godina povećane 1,6 puta. Toliki broj penzionera koji legalno rade nije zabilježen u novijoj istoriji Rusije od 1990. godine.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+