ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

U Njemačkoj 200.000 ljudi protestvovalo protiv nuklearki

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

BERLIN, Više od dvjesto hiljada demonstranata okupilo se danas u nekoliko njemačkih gradova tražeći zatvaranje nuklearnih elektrana.
Predstavnik jedne od organizacija koje su organizovale proteste “Ausgestrahlt” izvijestio je o učešću oko 250.000 demonstranata u demonstracijama u četiri velika njemačka grada, tražeći hitno zatvaranje 17 nuklearnih reaktora u zemlji. U Berlinu se, po podacima organizacije, okupilo 120.000 demonstranata, a i policija je ocijenila da ih je bilo “više od 100.000”. U Muenchenu se okupilo najmanje 25.000 osoba, a prema procjeni organizatora 40.000, dok je u Hamburgu i Koelnu na ulice izašlo oko 50.000 ljudi. Demonstranti su izvikivali: “Fukushima nas podstiče da zatvorimo sve nuklearne reaktore”.

“Demonstranti koji demonstriraju protiv nuklearki u Njemačkoj nisu se okupili ‘od juče do danas’, no Fukushima nas je podstakla da ponovo protestujemo zbog odluke o produženju radnog vijeka nuklearnih elektrana u našoj zemlji, što je prije nekoliko mjeseci najavila kancelarka Merkel”, rekao je za France presse jedan od demonstranata.

Njemačka kancelarka je nedugo nakon katastrofe u Fukushimi objavila privremeno zatvaranje starih reaktora i kontrolu novijih svaka tri mjeseca, ali ta reakcija, pet mjeseci nakon što je produžila radni vijek nuklearkama za 12 godina u prosjeku, većina stanovnika doživjela kao politički manevar. Hina

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+