ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Tajms: Britanska privreda u recesije

Objavljeno u ANALIZE, VIJESTI IZ SVIJETA

 LONDON, Posle 16 godina kontinuiranog rasta, privreda u Britaniji počela je da stagnira, konstatuju britanski listovi, a “Tajms” čak, pozivajući se na mišljenja analitičara, piše da je zemlja već zapala u recesiju, navodeći kao primjer analizu jednog velikog lanca supermarketa, koji tvrdi da u poslednje vrijeme u svim svojim prodavnicama već u trećoj nedjelji mjeseca bilježi osjetan pad prometa. 
 List ocjenjuje da je u pitanju jasan signal da se stanovništvo teško nosi sa ekonomskom krizom i da većina porodica u Britaniji “jedva uspijeva da sastavi kraj s krajem”.
 “Fajnenšel tajms”, pak, piše da se u atmosferi koju karakterišu nepovoljne ekonomske prilike, inflacija i nestabilnost tržišta, sve više imigranata, koji su iz istočne Evrope došli u Britaniju mahom od proširenja Evropske unije 2004. godine, odlučuje na povratak u domovinu.
 Postavlja se pitanje da li će se oni – kad prođe period ekonomske stagnacije ili čak recesije – vratiti, navodi “Fajnenšel” i odgovara da neće, u svakom slučaju ne u ranijem broju, i da su za Britaniju to loše vesti.
 Naime, radna snaga sa istoka veoma je tražena u Britaniji u mnogim oblastima, prije svega usluga i proizvodnje, zbog različitih znanja i sposobnosti koje britanski radnici često ili nemaju, ili nemaju volje da se posvete sticanju novih znanja, navodi londonski list.
 Za razliku od ptica selica, piše “Fajnenšel”, imigranti ne slijede uvek isti put – i kada se sve zemlje koje su u EU ušle 2004. za nekih dve i po godine pridruže evrozoni, vrlo je vjerovatno da će istočni Evropljani svoju sreću – i posao – potražiti u zemljama kao što su Švedska, Njemačka ili Francuska, gde ih neće toliko brinuti kursne razlike.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+