ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Strana ulaganja manja za 80 odsto

Objavljeno u FINANSIJE

ZAGREB, Direktna strana ulaganja u Hrvatsku u prošloj godini bila su za gotovo 80 odsto manja nego u 2009. godini i iznosila su tek 439,9 miliona evra – objavila je danas Hrvatska narodna banka /HNB/.

U 2009. godini strana ulaganja u Hrvatsku iznosila su danas nedostižnih 2,1 milijardu evra, prenose hrvatski mediji. Mediji podsjećaju da su još 2008. godine prema statistici centralne banke direktna strana ulaganja u Hrvatsku iznosila čak 4,19 milijardi evra.

HNB ogroman pad stranih ulaganja objašnjava činjenicom da je zakonom ukinuta strana pravna osoba putem koje su provedena ulaganja tokom 2008. godine i 2009. godine, pa je došlo do smanjenja direktnih ulaganja u Hrvatsku, ali i hrvatskih ulaganja u inostranstvo.

Kada bi isključili taj efekat, procijenili su u HNB-u, strana ulaganja u Hrvatsku bila bi u 2010. godini na nivou od oko 900 miliona evra što je opet predaleko od 2,1 milijardi evra iz 2009. godine.

Prema podacima HNB-a, najveći prilev stranih ulaganja u 2010. godini bio je kod “ostalih poslovnih djelatnosti” gdje je iznosio 249,3 miliona evra, a slijede finansijsko posredovanje, osim osiguravajućih i penzionih fondova, s iznosom od 186,6 miliona evra te vlasnička ulaganja u nekretnine sa 156,7 miliona evra.

U Hrvatsku su najviše ulagali Belgijanci s 116 miliona evra, Italijani s 112 miliona evra, te ulaganja iz Luksemburga teška 111 miliona evra.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+