ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Statistika: Recesija u Hrvatskoj se nastavlja

Objavljeno u ANALIZE, PRIVREDA, VIJESTI IZ SVIJETA

 

recesijaZAGREB, Recesija u Hrvatskoj se nastavila i u prvom tromjesečju ove godine, već šesti put zaredom, ali zahvaljujući rastu industrijske proizvodnje, pad bruto domaćeg proizvoda biće, procjenjuje se, znatno sporiji nego u prethodnom kvartalu.

Državni zavod za statistiku Hrvtaske objaviće naredne sedmice prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda, koja će pokazati da su privredne aktivnosti u  padu.

Hrvatski makroekonomisti procjenjuju da je privreda oslabila 1,2 odsto na godišnjem nivou, te očekuju  pad u rasponu od 0,3 do dva odsto.

Privreda Hrvtaske slabi još od početka 2009.

U prvom tromjesečju može se očekivati nešto blaži pad BDP-a, zahvaljujući dobrim hidrološkim uslovima, koji su osigurali rast proizvodnje energije, odnosno blago podržali industrijsku proizvodnju koja je nakon dugo vremena zabilježila rast“, navodi jedan od makroekonomista.

Nakon četiri godine neprestanog pada, u prva tri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 1,1 odsto. Zaustavljen je i pad u građevinskom sektoru, pa su u februaru, građevinski radovi porasli za 1,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Međutim, zbog visoke nezaposlenosti, smanjivanja raspoloživog dohotka domaćinstava i potrošačkog pesimizma, u Hrvatskoj i dalje slabi potrošnja. U martu je promet u trgovini na malo pao već 13. mjesec zaredom, dok je u prva tri mjeseca ove godine prosječan pad u maloprodaji iznosio oko 4 odsto, znatno više u odnosu na 0,4 odsto u istom period lani, navodi se u analizi.

Zbog recesije u evrozoni slabi tamošnja potražnja za uvoznim proizvodima, što loše utiče na hrvatski izvoz. U prva tri mjeseca ove godine izvoz je pao za 7,9 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zbog nepovoljnih domaćih, ali i trendova u evropskim privredama, mnogi makroekonomisti te niz domaćih i stranih institucija smanjili su posljednjih mjeseci procjene za hrvatsku privredu u ovoj godini, dodaje se u analizi. (Hina)

 

 

 

 

 

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+