ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Statistika nije život

Objavljeno u TRGOVINA

BEOGRAD, Statistički podaci da je inflacija u januaru u Srbiji, mjerena rastom potrošačkih cijena dostigla samo 0,1 odsto, izazvala je opštu nevjericu.

Gotovo sve je poskupjelo prošlog mjeseca u prosjeku za 10 odsto, a subjektivni osjećaj većine kupaca kada odu u prodavnicu govori da su cijene čak višestruko uvećane.
Početak godine obilježila su brojna poskupljenja – cijene namirnica porasle su za pet do 20 odsto, skuplja je kućna hemija, prerađevine, slatkiši, namazi, dječija hrana, tjestenine, papir, jogurt i pavlaka pojedinih dobavljača, sokovi, južno voće, mineralna voda, začini.

– Svakog januara imamo cjenovni šok zbog rasta akciza u skladu sa inflacijom – ocjenjuju ekonomisti. – Statistika ima svoj način i metodologiju, ali je život često negira, pa dolazimo do neusaglašenosti između zvaničnih podataka i iskustva ljudi koje svakodnevno srećemo u prodavnicama.

Povećanje akciza i drugih troškova poslovanja osjetno je podiglo cijene ne samo cigareta i goriva, nego i pojedinih komunalnih usluga. Poskupljenje energenata prelilo se na cijene transporta, iznošenje smeća i druge komunalne usluge. Prema statističkim mjerenjima, ipak nije bilo tako velikih poskupljenja.
– Hrana i bezalkoholna pića pojeftinili su u januaru za 0,9 odsto, a komunikacije za 0,1 odsto – pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. – Najveći rast cijena prošlog mjeseca zabilježen je kod alkoholnih pića i duvana za 4,4 odsto, rekreacije i kulture za jedan, transporta i namještaja, pokućstva i održavanja stana za po 0,6, restorana i hotela za 0,3 odsto.
Sa prosječnom platom od nepunih 380 evra, građani će morati da izađu na kraj i sa novim poskupljenjima. A kako izdaci za hranu, piće i komunalije odnesu gotovo dvije trećine prihoda prosječnog domaćinstva u Srbiji, to će biti dodatni udar na džep prosječnog kupca.
Samo za najosnovnije – hranu i komunalije, građani mjesečno izdvajaju 70 odsto kućnog budžeta.
Godišnji rast 11 odsto
Maloprodajne cijene robe i usluga, u januaru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine veće, su za 5,6 odsto. Ukupna godišnja inflacija posmatrano 2011. na 2010. godinu iznosi 11 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Novosti

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+