ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Srbija: Devizne rezerve 10,63 milijarde evra

Objavljeno u OSTALO

BEOGRAD,  Devizne rezerve Narodne banke Srbije /NBS/ na kraju septembra iznosile su 10,63 milijarde evra.

Bruto devizne rezerve u septembru su povećane za 358 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog mjeseca, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve /ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima/ na kraju septembra iznosile su 8,89 milijardi evra, što je za 306 miliona evra više nego na kraju avgusta i predstavlja njihov najviši nivo od 2000. godine.

Devizne rezerve NBS su u septembru u najvećoj mjeri povećane po osnovu intervencija ove banke kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu, gdje je ostvaren priliv od 165 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi uticali su i neto prilivi po osnovu – veće prodaje od dospijeća deviznih hartija od vrijednosti /60,9 miliona evra/, donacija i povećanja izdvajanja devizne obavezne rezerve /48,9 miliona evra/, kao i dobrog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima /69,6 miliona evra/.

Pozitivan uticaj na devizne rezerve imao je i efekat promjena međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu u neto iznosu od 19,9 miliona evra.

S druge strane, jedino su neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranje stare devizne štednje uticali u smjeru smanjenja deviznih rezervi /ukupno 6,3 miliona evra/.

U septembru je zabilježena nominalna depresijacija dinara /smanjenje vrijednosti/ u odnosu na evro od 0,2 odsto. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+