ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Skoro trećina stanovnika BiH kompjuterski nepismeno

Objavljeno u ANALIZE, OSTALO

SARAJEVO, U BiH kompjuterski je nepismena skoro trećina stanovništva u dobi od 17 do 40 godina, rezultat je ankete koje je za Algebra edukaciju provela agencija “Prizma”, ali u Algebri vjeruju da je stvarno stanje lošije, jer su istraživanjem obuhvaćeni veći centri.

Od 906 anketiranih lica iz Sarajeva, Banjaluke, Tuzle i Mostara njih 28 odsto odgovorilo je da ne koristi računar, 29 odsto da ga koristi za zabavu, 23 odsto za posao, 15 odsto za obrazovanje, a četiri odsto za nešto drugo.

Regionalni direktor Algebre Zlatan Mulabegović smatra da se među 29 odsto onih koji su rekli da računar koriste za zabavu krije i određen procenat informatički needukovanih, tako da je broj onih koji ne koriste kompjuter veći od iskazanog u anketi.

“Istraživanje je pokazalo da više ljudi koristi računar u administrativnim centrima Sarajevu i Banjaluci od onih u Mostaru i Tuzli”, rekao je Mulabegović na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su objavljeni rezultati ankete.

Ispitanici najslabije poznaju kompjuterski program eksel, svega njih 19 odsto odgovorilo je da zna da koristi ovaj program, ali skoro 90 odsto anketiranih smatra da je poznavanje rada na računaru izuzetno važno ili važno za pronalaženje radnog mjesta.

Dvije petine ispitanika tvrde da su upoznati sa ECDL sertifikatima o kompjuterskoj osposobljenosti, a ukupno istraživanje pokazalo je da BiH po informatičkoj pismenosti zaostaje za razvijenim evropskim zemljama ali i zemaljama u okruženju.

Ovo je prvo ovakvo istraživanje u BiH i biće provođeno narednih godina radi upoređivanja podataka, najavili su iz Algebra edukacije.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+