ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Rast njemačkog izvoza u avgustu uprkos jačanju evra

Objavljeno u OSTALO

BERLIN, Njemačka spoljnotrgovinska aktivnost ubrzana je u avgustu nakon što je izvoz nadmašio uvoz, pokazavši da najveća evropska ekonomija dobro napreduje i u trećem kvartalu.

Sezonski prilagođeni izvoz porastao je 3,1% u avgustu dok je uvoz skočio 1,2%.

Prodaja na ino tržištu zabilježila je najbrži rast u posljednjih 12 mjeseci, ublaživši zabrinutost da bi jači evro mogao usporiti prodaju njemačke robe i usluga na međunarodnom tržištu.

Industrijska proizvodnja je tokom avgusta zabilježila najveći mjesečni rast u šest godina, dok je Ifo-ov indeks očekivanja izvoznih aktivnosti porastao u septembru, nakon što je povećana tražnja za njemačkom robom učinila industrijalce više optimističnim.

Sezonski prilagođen trgovinski suficit u avgustu je dostigao 21,6 milijardi EUR, naspram avgustovskih 19,3 milijarde EUR. Suficit tekućeg računa, koji obuhvata tok robe, usluga i investicija pao je na 17,8 milijardi EUR u odnosu na 19,6 milijardi EUR u julu.

U prvom kvartalu ove godine njemačka ekonomija je porasla na kvartalnom nivou 0,7%, u periodu april-jun za nijansu niže – 0,6%, vođena ličnom i državnom potrošnjom, s obzirom da potrošači koriste prednosti rekordno niskih kamata i dobre uposlenosti.

Ekonomisti ukazuju da najveći rizici po njemačku ekonomiju dolaze spolja, te da su to: geopolitički rizik, usporavanje američke i britanske ekonomije, te deflatorni pritisci u evrozoni. Agencije

 

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+