ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Prvi sajam Nauka za privredu danas u Novom Sadu

Objavljeno u PRIVREDA

NOVI SAD, Poslovni sajam „Nauka za privredu” biće otvoren danas u Kongresnom centru „Master” Novosadskog sajma u 11 časova, a na prvoj sajamskoj manifestaciji iz oblasti nauke, organizovanoj na inicijativu Pokrajinske vlade kao korak ka čvršćem povezivanju nauke i privrede, predstaviće se 23 izlagača.

– Sam naziv manifestacije opredeljuje suštinu onoga što želimo da uradimo – navodi za „Dnevnik” predsjednik Organizacionog odbora sajma i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević – Suština je da svi naučni potencijali, sva naučna dostignuća i inovacije do kojih naši priznati naučnici i istraživači dolaze na fakultetima i naučnim institucijama budu što više primenjeni u privredi i daju doprinos bržem ekonomskom razvoju. To je ideja i cilj ovog sajma.
Na dvodnevnoj manifestaciji će se predstaviti gotovo svi fakulteti Univerziteta
u Novom Sadu, instituti za nizijsko šumarstvo, za prehrambene tehnologije i „BioSens”, univerziteti iz Crne Gore i Republike Srpske, Univerzitet „Edukons”, Pokrajinska vlada, Ministarstvo prosvete i, kako Milićević ističe, visoka delegacija najrazvijenije francuske regije Val d’ Oaz.

– Cilj je da se predstave mogućnosti saradnje, pri čemu će Pokrajinska vlada i Razvojna agencija Vojvodine predstaviti potencijale Vojvodine i razgovaraće o konkretnim projektima i ulaganjima investitora iz te francuske regije – naveo je Milićević.

– Velika zainteresovanost domaće stručne javnosti i one iz okruženja za prvi sajam „Nauka za privredu” govori o tome da je tema manifestacije vrlo atraktivna i prepoznata u naučnim i privrednim krugovima. Na taj način inicijativa Pokrajinske vlade za organizovanje tog sajma dobija puni smisao.

Prema riječima Milićevića, država Srbija, Pokrajina i lokalne samouprave mnogo ulažu u obrazovanje i imamo veoma kvalitetne univerzitete pa bi bilo prava šteta ne iskoristiti sva ta znanja u praktične svrhe.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković navodi za „Dnevnik” da će ta sajamska manifestacija biti kruna uspešne 2017. godine Sajma. On očekuje da će manifestacija ući u redovan sajamski kalendar i da će u narednim godinama kao rezultat toga stići i veća primena naučnih dostignuća u privredi.

– Novosadski sajam poslednje tri godine ima novi koncept i otvorio je vrata za saradnju s institucijama, udruženjima i pojedincima koji imaju inicijativu i kojima je za realizaciju ideja potrebna podrška – istakao je Cvetković. – Kao rezultat toga, imamo značajno više sajamskih manifestacija i povećan je broj dana tokom kojih su angažovani sajamski kapaciteti.

On kaže i da su, pripremajući Sajam obrazovanja u martu, u saradnji s resornim pokrajinskim sekretarijatima došli do zaključka da nedostaje komunikacija između nauke i privrede i shvatili da u Novom Sadu nauka ide svojim putem i da samo u nekoliko tačaka postoje preplitanja s privredom.

Kao dobar primer treba istaći IT sektor, gde je ta komunikacija najartikulisanija i pretočena u kvalitetan biznis – istakao je Cvetković. – Došli smo na ideju da napravimo sajam i pospešimo propulzivnost informacija između naučnih institucija i firmi i institucija.To znači, dodaje, da će na tom sajmu fakulteti i instituti imati priliku da pronađu izvore finansiranja u privredi, kao i da se pozicioniraju kao aktivni učesnici u privrednom razvoju države. Dnevnik.rs

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+