ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Prošla godina uspješna za ratarsku proizvodnju

Objavljeno u PRIVREDA

NOVI GRAD, Na području prijedorske regije prošla godina bila je uspješna za ratarsku proizvodnju, a loša za voćare, kaže rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danijel Egić.

On ističe da je rod kukuruza, kao najzastupljenije kulture, prošle godine bio iznad prosjeka.

Egić kaže da je prošle godine sjetva kukuruza obavljena do 20. aprila i da je na usjev negativno uticao mraz koji je ovo područje zahvatio krajem aprila.

“Međutim, zbog povoljnih temperatura i pravilno raspoređenih padavina u julu i avgustu godina je za ratarsku proizvodnju bila uspješna”, rekao je Egić Srni.

On navodi da je Vlada Republike Srpske usvojila novu sortnu listu, pa su proizvođači prošle godine mogli da kupe hibride kukuruza najnovije genetike.

S druge strane, kaže Egić, voćari su imali velike gubitke zbog mraza, posebno u zasadima jabuke i kruške.

Egić navodi da niske temperature u prethodnom periodu nisu negativno uticale na strna žita, ali da bi se to dogodilo da nije pao snijeg koji je izolator.

On je rekao da bi za usjeve bilo dobro da se snježni pokrivač zadrži. Srna

Ključne riječi:  , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+