ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Prepolovljeni prinosi kruške

Objavljeno u PRIVREDA

BANJALUKA,  Zbog nepovoljnih vremenskih uslova proizvodnja voća u Republici Srpskoj ove godine značajno je smanjena, a to se posebno odnosi na krušku čiji su prinosi prepolovljeni, kazali su u Poljoprivrednom institutu RS.

U Institutu kažu da su loši vremenski uslovi, odnosno duži kišni period u fazi cvjetanja, imali kao posljedice slabije zametanje plodova i povećan broj bolesti u zasadima voća.
– U zasadima kruške dodatno se pojavio i problem propadanja i sušenja stabala usljed intenzivnijeg napada bolesti. Sve to je dovelo do toga da su prinosi kruške prepolovljeni – kazala je v. d. šefa zavoda za voćarstvo Nada Zavišić.
Kada je u pitanju jabuka, ona je istakla da su prinosi solidni, ali da su i pored toga nešto manji od prošlogodišnjih.
– Problemi koji su uticali na smanjenje kvaliteta plodova jabuke su jači napadi bolesti, a u rejonima koji su bili zahvaćeni ledom i nevremenom udio plodova prve klase u ukupnom prinosu je smanjen. Kad je u pitanju šljiva, prinosi su takođe nešto manji u odnosu na prošlogodišnje, ali je kvalitet plodova dobar – kazala je Zavišićeva.
Ona je naglasila da je berba plodova u različitim fazama, zavisno od voćne vrste i sorte.
– Sorta kruške viljamovka, koja čini oko 90 odsto proizvodnje kruške, kod nas je obrana i postigla je prosječnu cijenu oko 0,8 do jedne marke. Berba šljive je u završnim fazama i plodovi šljive su postigli veću cijenu u odnosu na prošlogodišnju. Berba jabuke je u toku. Trenutno se bere sorta gala, a krajem septembra treba da se otpočne sa berbom jesenjih sorti. Cijena plodova jabuke će biti blago uvećana u odnosu na prošlogodišnju – kazala je Zavišićeva.
Otkup
Kada su u pitanju skladišni prostori, Nada Zavišić je rekla da ih na našem području ima dovoljno za svu našu konzumnu proizvodnju, ali da za sada nema organizovanog otkupa plodova jabuke kao što je to bio slučaj prethodnih godina. Glas Srpske

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+