ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Otvoren put za izvoz mesa iz BiH u Rusiju

Objavljeno u TRGOVINA

BANJALUKA – EU je dozvolila proizvođačima iz BiH da meso koje izvoze u treće zemlje mogu prevoziti preko teritorije EU, potvrdio je juče Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.Otvoren put za izvoz mesa iz BiH u Rusiju

Naime, kako je pojasnio, do sada je bilo moguće da BiH meso prevozi samo preko teritorije Bugarske, koje je išlo za Tursku, ali da će novom direktivom 2017/1461 Evropske komisije sada biti moguće meso i mesne proizvode prevoziti preko bilo koje zemlje EU, pod uslovom da je meso namijenjeno za tržišta van EU.

“Uvaženi su napori Ministarstva na čijem sam čelu i Kancelarije za veterinarstvo BiH koje smo preduzeli kako bismo dosegli potrebne standarde za izvoz hrane životinjskog porijekla”, rekao je Šarović.

Dodao je da je ova odluka dalji napredak u ispunjavanju postavljenih uslova, koji će naročito doći do izražaja kada počne izvoz mesa za rusko tržište.

Kako saznajemo iz EU, radi se o regulaciji koja je objavljena u “Službenom glasniku EU” 8. avgusta, ali da je juče stupila na snagu.

Preciziraju da je time EU završila svoj dio posla odobravajući BiH tranzit preko njene teritorije mesa goveđeg porijekla i žive stoke u treće zemlje, a koji je započet u januaru ove godine, kada je odobren tranzit preko teritorije Bugarske.

Precizirano je da je BiH prethodno morala da ispuni fitosanitarne uslove, a koji proističu iz pravne stečevine EU.

Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da je već odobravanje izvoza mesa preko teritorije Bugarske u Tursku bila velika stvar za bh. proizvođače, jer su troškovi transporta znatno smanjeni.

“Prevoz goveđeg mesa avionom za Tursku koštao je 45.000 evra po tovaru, a isti tovar kad se prevozi šleperom košta oko 4.500 evra. Kada smo vidjeli da je deset puta jeftinije kopnom, zamolili smo EU da nam omogući prevoz preko Bugarske, što su oni i uradili”, istakao je Vasić.

Međutim, prema njegovom mišljenju, ni ovim otvaranjem nisu riješeni glavni problemi koji se, kako je naglasio, odnose na činjenicu da BiH i dalje ne može da izvozi meso i mesne prerađevine u zemlje EU.

“Ova odluka svakako može puno značiti ukoliko se pojavi još neka zemlja koja bi bila zainteresovana za otkup našeg mesa, ali u ovom momentu nemamo nekog velikog izvoza, a za nas je najvažnije tržište bilo i ostalo EU”, rekao je on.

Dodao je da se, osim u Tursku, živa goveda izvoze u Libiju, ali taj prevoz se realizuje brodom, pa se ova odluka na taj dio ne odnosi.

“Ipak, i dalje smatram da je naše najvažnije i ključno tržište EU, a za to nam trebaju laboratorije koje će provjeravati da li naše meso ispunjava standarde. Već godinama se govori o tome. Nadam se da ćemo i to uskoro riješiti, jer već sada imamo proizvođače koji su sigurno u stanju ispuniti sve evropske standarde”, rekao je on.

Dodao je da očekuje da će nekoliko firmi za preradu mlijeka dobiti dozvole za izvoz u EU, ali da u vezi s mesom još nema pomaka.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, kaže da oni pozdravljaju ovu odluku EU, ali da bh. prevoznici neće od nje imati mnogo koristi.

“Prema našim saznanjima, turski ugovarač koji obezbjeđuje meso za turske robne rezerve želio je da budu angažovani turski prevoznici, tako da mislim da više od 95 odsto transporta obavljaju prevoznici iz te zemlje. Oni voze za zemlje EU, pa u povratku pokupe to meso i voze u Tursku”, rekao je Grbić.

On je podsjetio da je jedno vrijeme dok je prevoz išao sa banjalučkog aerodroma roba kamionima dovožena na tu lokaciju, ali da je poslije sve prebačeno na aerodrom u Tuzli. Nezavisne novine

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+