ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Ohrabrenje za investitore u Srpsku

Objavljeno u FINANSIJE

BIJELJINA, Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik najavio je danas da će na nivou RS biti formirana agencija za strana ulaganja s ciljem obezbjeđivanja neophodne logistike stranim investitorima kako bi se  ubrzao i ohrabrio proces investiranja i ojačalo povjerenje poslovnih ljudi u ulaganje u Srpsku.

“Osnovni cilj je da svaki investitor koji dođe u RS i na lokalnom i na globalnom nivou bude preuzet od te agencije u smislu obezbjeđivanja neophodne logistike i dozvola kako ti investitori ne bi bili izloženi zastojima administracije”, rekao je Dodik u Bijeljini nakon skupa “Zajedno za bolju budućnost RS”, kome su prisustvovali predstavnici opština RS i profesori Slobomir P Univeriziteta.

Predsjednik Srpske je istakao da je neophodno da svaka lokalna zajednica RS predloži projekat koji bi poboljšao način života i rada svih u tim lokalnim zajednicama i u cijeloj  Srpskoj.

“Suočeni smo sa izazovima koje vrijeme stavlja pred nas, a obilježava ga snažna ekonomska kriza i potrebno je naći  neke nove energije i neke nove projkte kako bi zajedno naučna javnost, lokalna uprava i javna uprava u cjelini pokušale da u svakoj opštini obezbijede bar jedan mali razvojni program koji bi ohrabrio ljude u  tim lokalitetima, ali i pokazao i našu sposobnost da smo spremni da se zajedno  angažujemo i doprinesemo razvoju RS”, rekao je Dodik

Predsjednik RS  je istakao da ekonomija u Srpskoj,  kao uostalom i u cijelom regionu, bilježi određenu  stagnaciju,  te da je neophodan novi impuls kako bi se podigla i krenula dalje.

“Imamo određena statistička kretanja koja su pozitivna, ali nisu dovoljno jaka da bi mogla da izdrže zahtjeve, prije svega, javne potrošnje, da reagujemo na konkurentnost u okruženju i da budemo bolji nego okruženje”, rekao je predsjednik Dodik.

On je dodao da je nastojanje RS da se razvije koncept industrijske zone, te da lokalne zajednice budu sposobne da odgovore na svaki, eventualni, zahtjev investitora.

Dodik je kao zajednički zaključak današnjeg skupa naveo da Vlada RS, shodno ranijoj praksi, ima namjeru da održi sastanke u svim regionalnim centrima Srpske – Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Banjaluci, Prijedoru, te da sa grupom opština koje im gravitiraju sagleda sve moguće projekte i uputi se ka mogućoj podršci tih projekata.

“U ovom trenutku novac Razvojne banke RS je u iznosu do 300 miliona KM i objektivno mi nemamo kvalitetne projekte, a želimo da podržimo, prije svega, proizvodne programe jer država ne može da pravi fabrike, što je odavno jasno. Nama treba stimulans lokalne zajednice i privatnih preduzetnika.Činimo sve kako bismo obezbijedili logistiku za novu proizvodnju, nove pogone i novo zapošljavanje”, poručio  je Dodik.

On istakao da Vlada RS, što je važno, ima određene projekte koji su već duže vrijeme “na dnevnom redu” – od razvoja sektora energetika u Ugljeviku do srednje Drine, gornje Drine i mnogo drugih objekata.

“Uskoro počinjemo sa promovisanjem realizacije projekta Gornji Horizonti, naravno u fazama, izgradnju pristupnih i logističkih pravaca na hidroelektrani `Dabar` za  šta `Elektroprivreda RS` izdvaja  52 miliona KM, što je prva faza. Završna faza tog projekta biće izgradnja Hidroelektrane `Dubrovnik 2` što ćemo raditi sa hrvatskim partnerima”, rekao je Dodik i još jednom podsjetio da je neophodno da u svakoj opštini postoji bar jedan od projekta koji bi animirao lokalnu strukturu da ga razvija.

Skupu na “Slobomir P Univerzitetu” u Bijljeini  danas su prisustvovali, osim predstavnika lokalnih zajednica RS, ministri Vlade RS i  profesori univerizeta koji su prezentovali projekat Pregledi i efekti ulaganja po opštinama u RS u periodu 2010-2015.

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+