ENERGETIKArs.com :: PINTEREST.rs Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Obveznice ratne štete hit u RS

Objavljeno u TRŽIŠTE KAPITALA

BANJALUKA, Obveznice RS postaju sve značajniji tržišni materijal na Banjalučkoj berzi i posljednjih dana njihov promet je u prosjeku veći nego akcijama.
Posebno atraktivne su obveznice RS emitovane po osnovu ratne materijalne i nematerijalne štete koje zadnjih desetak dana bilježe prosječan dnevni promet od skoro 200.000 KM, uglavnom iz najnovije treće emisije registrovane početkom ovog mjeseca.
Darko Lakić, pomoćnik direktora Banjalučke berze, kaže da je od oko 6.600 građana RS koji su po osnovu pravosnažnih sudskih odluka dobili pravo na obveznice ratne štete iz treće emisije njih oko 450 već prodalo svoje hartije. Prosječna cijena tih obveznica u prvim danima trgovanja iznosila je oko 45-46 odsto od nominalne vrijednosti od jedne marke, dok je na jučerašnjem trgovanju iznosila oko 38 odsto, što znači da je vlasnik 10.000 tih obveznica, za njih dobijao 3.800 KM.
Anka Vučen, direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima „Bors invest“, kaže da ne treba da čudi velika ponuda obveznica ratne štete na berzi ako se zna da porodice poginulih boraca, koje su ih dobile, veoma teško žive.
„Ta populacija je proteklih dana dobila obavještenja o obveznicama i kada su saznali koliko vrijede požurili su da ih prodaju. Na to ih je, pored neimaštine, podstakao i strah da će vrijednost obveznica kasnije padati“, smatra Vučenova.
Stručnjaci na tržištu kapitala ukazuju da građani obveznice mogu zadržati do dospijeća 2023. godine, te da će u periodu do 2013. dobijati godišnju kamatu u iznosu od 1,5 odsto na nominalnu vrijednost, a od 2014. do 2023. godine 10 odsto glavnice i kamatu od 1,5 odsto na preostali dug.
Sa druge strane, tražnja za obveznicama ratne štete je, ističe Lakić, podstaknuta uredbom Ministarstva finansija RS da njihovim vlasnicima omogući izmirenje poreskih obaveza nastalih s krajem 2007. godine.
„Poreski dug od, primjera radi, 10.000 KM može se otplatiti sa 10.000 obveznica koje je sada na tržištu moguće kupiti za oko 3.800 KM“, kazao je Lakić.
Vučenova ukazuje da tu pogodnost uviđa sve veći broj preduzeća koja imaju poreske dugove, napominjući da to pravo važi samo do kraja ove godine. Ukoliko se ne produži taj rok, ona procjenjuje da će pasti i tražnja za tim obveznicama.
Drugi motiv kupovine obveznica ratne štete su godišnji prinosi koji po aktuelnim cijenama iznose 14-15 odsto pod uslovom da se obveznice drže do dospijeća i da se budući prilivi po osnovu kamate i glavnice reinvestiraju po istim stopama.
„Prinos na te obveznice je veći nego što je kamata na štednju u banci, s tim što, naravno, treba uzeti u obzir i period dospijeća od 14 godina“, naglasio je Lakić. Nezavisne novine

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (305)

 • vesna

  Poslala sam papire u Ministarstvo finansija prije dvije godine, u septembru 2013. g.
  Zanima me da li mogu da očekujem da mi pošalju izvod iz Centralnog registra u narednoj, desetoj, emisiji obveznica?

 • Aleksandar

  Meni je presuda donesena 2001god.Ministarstvu finansija sam papire poslao 2007 i jos uvek ne znam kada cu moci da naplatim svoj novac.Zbog perioda ne uplacivanja mi je vec ugasen jedan racun u banci,tako da sam morao dolaziti u RS da otvaram novi.Interesuje me kada ce se odrzati ta 10 emisija obveznica i kada cu i gde moci da unovcim iste?

 • J.M.

  Kako mogu provjeriti da li su stigli papiri za ratnu vojnu odstetu na adresu Ministarstvo finansija Rep.Srpske,sektor za trezor i upravljanje dugom,tu adresu su nam dali u besplatnoj pravnoj pomoci?Papiri su poslati prije 8 mjeseci i ne znamo da li su uopste dosli na tu adresu,a na 15 razlicitih brojeva se niko ne javlja..!

 • ← Older Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+