ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Novi Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata

Objavljeno u OSTALO

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o Jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata kojim se uređuje predmet i sadržaj Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, način njegovog vođenja i određuju korisnici podataka iz Registra.

U saopštenju iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću navodi se da je zbog izrade propisa koji uređuju unutrašnji platni promet, potrebno donijeti i novi zakon o Jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata, s ciljem unapređenja vođenja Registra, kao i načina dostavljanja i korišćenja podataka iz Registra.

Iz Vlade RS navode da se zakon o Jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata ne nalazi u Programu rada Vlade Republike Srpske za ovu godinu.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas i Prijedlog zakona o unutrašnjem platnom prometu kojim se uređuje obavljanje unutrašnjeg platnog prometa u Republici Srpskoj, određuju učesnici i organizacije ovlašćene za obavljanje poslova platnog prometa, definišu vrste računa, način i oblici plaćanja, izvršenje plaćanja i prinudna naplata sa računa, postupanje, prava i obaveze učesnika u unutrašnjem platnom prometu.

“Usvajanjem predloženog zakona o unutrašnjem platnom prometu, u kojem su objedinjene i odredbe Zakona o finansijskom poslovanju, i primjenom postojećeg Zakona o platnim transakcijama, te donošenjem novog zakona o Jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata, postojeći sistem platnog prometa se unapređuje i dograđuje u skladu sa međunarodnim standardima i pozitivnom praksom iz okruženja, kao i jača finansijska disciplina i zaštita povjerilaca”, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske danas je donijela odluku o osnivanju Javne ustanove “Urbanistički zavod Republike Srpske” i imenovala privremeni Upravni odbor, te v.d. direktora Zavoda.

Na sjednici je usvojena i informacija o utrošenim sredstvima koja su dodijeljena za zbrinjavanje žrtava nasilja u porodici, te izvještaj o radu Savjeta za djecu Republike Srpske u 2011. godini.

Vlada je usvojila i informaciju o utrošenim sredstvima u 2011. godini u ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srpska u kojoj se navodi da je za ove namjene u prošloj godini utrošeno 3.570.100 KM.

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka o rasporedu sredstava predstavništvima Republike Srpske u inostranstvu za prvi kvartal ove  godinu, kao i odluka o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava – tekući grantovi udruženjima od javnog interesa za period 1. januar – 30. april ove godine, u iznosu od 215.385 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o uslovima za raspisivanje javnog poziva za dodjelu koncesije za izgradnju MHE “Podgaj” i MHE “Ušće” na rijeci Rakitnici.  Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+