ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

MMF prodao Indiji 200 tona zlata

Objavljeno u FINANSIJE, VIJESTI IZ SVIJETA

zlatoVAŠINGTON,  Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je juče da je prodao 200 tona zlata Indiji što je gotovo polovina od ukupne količine od 403,3 tone koliko je planirano da Fond proda narednih godina kako bi mogao da finansira pomoć najsiromašnijim državama.

        Transakcija, vrijedna 6,7 milijardi dolara obavljena je sa indijskom centralnom bankom u nekoliko tranši u periodu od 19. do 30. oktobra.

        Generalni direktor MMF-a Dominik Štraus-Kan izjavio je da će transakcija pomoći dugoročnom finansiranju Fonda i nužnom povećanju kreditiranja najsiromašnijih zemalja.

        Izvršni odbor MMF-a odobrio je u septembru prodaju osmine od 3 217 tona, koliko iznose rezerve zlata koje posjeduje MMF, čime će se povećati sredstva raspoloživa za odobravanje zajmova siromašnim zemljama.

        Fond će postepeno prodavati zlato kako ne bi poremetio svjetsko tržište ovog plemenitog metala.

        Odluka o prodaji predstavlja ključni element novog modela ostvarivanja prihoda zahvaljujući kojem bi ta međunarodna institucija pri pokriću vlastitih troškova ubuduće trebala manje da zavisi od prihoda ostvarenih na osnovu davanja zajmova.

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+