Izvoz mesa iz BiH »eksplodirao«
24.06.2015. / 13:05
SARAJEVO, U periodu januar-maj tekuće godine, BiH je izvezla mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti od 41,9 miliona konvertibilnih maraka (KM), odnosno 21,4 miliona evra, prema 24,1 milion KM u istom periodu 2014, prenosi portal Indikator.
Turska vlada donijela je odluku o bescarinskom uvozu 15.000 tona smrznutog mesa iz BiH, što se tretira kao pomoć Bosni i Hercegovini zbog poplava.
Otkupna cijena se kreće od 4,50 do 4,90 konvertibilnih maraka (KM), odnosno između 2,3 i 2,5 evra po kilogramu žive vage, što je izuzetno povoljna cijena koja djeluje stimulativno i na domaće farmere i na proizvođače mesa.
Povećani izvoz mesa i mesnih prerađevina dao je doprinos ukupnom rastu izvoza u Tursku u prvih pet mjeseci ove godine od 46,0 odsto i vrijedio je 86,5 miliona KM. Istovremeno, uvoz iz Turske zabilježio je pad od 5,9 odsto, na 141,8 miliona KM, pa je pokrivenost uvoza izvozom u razmjeni s Turskom porasla na 61 odsto.
Rast izvoza mesa i mesnih prerađevina uticao je na ukupni rast izvoza hrane i živih životinja iz BiH, koji je u prvih pet mjeseci iznosio 22,5 odsto, navode u statističkoj agenciji.
U periodu januar-maj 2015. ukupan izvoz iz BiH vrijedio je 3,605 milijardi KM i bio je veći 4,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio 6,299 milijardi KM, uz pad od 0,1 odsto. Indikator.ba
Povezane vijesti
Komentari
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]