ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Hrvatska: Masovno iseljavanje smanjuje stopu nezaposlenosti

Objavljeno u POSAO, VIJESTI IZ SVIJETA

ZAGREB, Hrvatska je zabilježila najveći pad nezaposlenosti u EU – broj nezaposlenih spustio se na 189.000 ili na 10,6 odsto, ali to su alarmantni podaci, jer su posljedica masovnog iseljavanja mladih, navode hrvatski stručnjaci za rad.

Ovaj nivo smanjenja nezaposlenosti u Hrvatskoj nije zabilježen tokom posljednje dvije decenije, ali to izaziva veliku zabrinutost.

Iako se broj registrovanih nezaposlenih lica u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u prošlih 12 mjeseci smanjio za oko 52.000, činjenica je da se broj zaposlenih građana u zemlji ne povećava.

Naprotiv, broj radno aktivnih stanovnika /raspoloživih radnika/ tokom posljednjih godinu dana smanjio se za 76.000 ili za 4,6 odsto, uočili su analitičari.

Od početka 2014. do kraja trećeg tromjesečja 2016. godine, samo se u NJemačku trajno odselilo 128.000 hrvatskih državljana, pokazuju najnoviji podaci.

Prema nekim drugim domaćim procjenama, broj iseljenih iz Hrvatske tokom prošle četiri godine veći je od 200.000, pa nije čudno da je na hrvatskoj radnoj berzi sve manje prijavljenih.

S druge strane, broj zaposlenih u zemlji je već godinama na istom nivou i iznosi oko 1,5 miliona, prenose hrvatski portali. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • E kume

    E da i mi mižemo otići… šmrc, šmrc

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+