ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Nevenko Herceg: Milioni izgubljeni na taksama

Objavljeno u INTERVJU

SARAJEVO, BiH zbog neplaćanja boravišnih taksi prilikom izdavanja soba i drugih usluga turistima gubi milionska sredstva, kaže Nevenko Herceg, ministar turizma i okoliša FBiH u intervjuu kaže kako je broj turista koji posjećuju ne samo FBiH, nego i BiH, iz godine u godinu veći, ali da plaćanje boravišnih taksi ne prati ovaj trend.
 
Osim taksi, gorući problemi kada je riječ o turizmu je nedovoljan broj smještajnih kapaciteta, ali i bespravna gradnja, koja je zahvatila gotovo sve turističke destinacije u ovom entitetu.

        Kako se turistička sezona do sada odrazila u FBiH i kakve rezultate očekujete?
HERCEG: S obzirom na to da ljetna turistička sezona nije završena, bilo bi neozbiljno prognozirati konačne rezultate. Prema dosadašnjim pokazateljima, nije nerealno očekivati uspješnu sezonu i nastavak pozitivnih trendova iz posljednje dvije godine u kojima smo bilježili rast dolaska stranih gostiju na razini pet do šest posto godišnje. Takva očekivanja potvrđuju i podaci iz predsezone u kojoj smo imali povećanje broja gostiju za 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

         Koliko turista je ove godine posjetilo FBiH i koje su im destinacije bile najinteresantnije?
HERCEG: Nitko u FBiH, ali ni u BiH, ne može točno kazati koliko je bilo dolazaka gostiju, budući da podaci koje dostavljaju Zavodu za statistiku FBiH potiču isključivo iz evidencija u registriranim objektima, koji čak i da su točni, zbog izbjegavanja prijavljivanja gostiju izostavljaju veliki broj turista. Statistika uopće ne bilježi broj jednodnevnih posjeta. Prema posljednjim podacima Zavoda, u prvih pet mjeseci 2008. godine FBiH je posjetilo 134.539 gostiju koji su ostvarili 274.507 noćenja. Ako prihvatimo stajališta brojnih domaćih i inozemnih analitičara koji smatraju da na svakog prijavljenog gosta dođu najmanje tri neprijavljena, onda je FBiH posjetilo više od pola milijuna gostiju. Top destinacije ove godine su Međugorje, Sarajevo, Stari most u Mostaru i Neum.

        Da li je i ove godine gorući problem, kada je riječ o turizmu, bilo neplaćanje boravišne takse na izdavanje soba?
HERCEG: Naplata ove pristojbe posljednjih godina ne prelazi 20 posto. Poraznija je procjena kako 50 posto svih gostiju dolazi u izravnim aranžmanima privatnih iznajmljivača i inozemnih posrednika, što u konačnici znači izbjegavanje prijavljivanja i plaćanja boravišne pristojbe.

        Koliko novca država gubi po ovom osnovu?
HERCEG: To je teško procijeniti. Radi se o milijunima maraka, što nije nerealno ako se zna da gost plaća boravišnu pristojbu za noćenje i za dnevni boravak.

        Da li oni koji utaje taksu mogu biti sankcionisani i na koji način?
HERCEG: Postoje zakoni koji nisu najbolja rješenja i uz nedostatan broj inspektora umnogome pogoduju onima koji izbjegavaju prijavljivanje gostiju i plaćanje boravišne pristojbe. Do usvajanja novih zakonskih propisa Vlada FBiH je prihvatila naš prijedlog i zaključkom obvezala sve inspekcijske službe, od općinske do federalne, da pojačaju nadzor prijave gostiju i registriranja gospodarskih subjekata.

        Kako komentarišete nelegalnu gradnju koja je preplavila turističke destinacije u FBiH i gdje je situacija najkritičnija?
HERCEG: Razlozi učestale gradnje bez dozvole potiču iz vremena bivše države kad su pitanja vlasništva i ažuriranja zemljišnih knjiga bila potpuno zanemarena, a nepoštivanje zakona o gradnji bilo je učestala pojava. U turizmu takvi objekti predstavljaju veliki problem budući da zbog takvog statusa ne mogu biti registrirani te ih inspektori ne kontroliraju, a u većini slučajeva obavljaju djelatnost. Primjera je nažalost puno, od Vlašića, Bjelašnice do Blidinja.

        Kako ovaj problem može biti riješen?
HERCEG: Smatram da treba legalizirati sve što nije prijetnja okolišu, uz uvjet da bespravni graditelj plati sve propisane pristojbe.
Neregistrovano 30 odsto turističkih objekata

        Da li FBiH ima dovoljno smještajnih kapaciteta?
HERCEG: Ne, iako uspoređujući podatke s ranijim godinama smještajni kapaciteti su u stalnom porastu. Prije izgradnje novih kapaciteta bilo bi dobro sačekati strategiju razvoja turizma u kojoj će biti analizirano stanje i struktura postojećih turističkih kapaciteta i na osnovu toga preporučena prioritetna ulaganja, kao i turističke destinacije koje će biti nositelji razvoja. Zbog nedovoljnog inspekcijskog nadzora i disharmonične zakonske regulative unutar FBiH imamo oko 30 posto neregistriranih turističkih objekata svih namjena. Drugi problem je kategorizacija smještajnih kapaciteta. Vlasnici hotela samovoljno i mimo propisanih uvjeta kategoriziraju objekte, što šteti turizmu. Nezavisne novine

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+