ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Formirati šumsko gazdinstvo u Srpcu

Objavljeno u PRIVREDA

sumaSRBAC, Skupština opštine /SO/ Srbac donijela je danas zaključak o pokretanju inicijative da u toj opštini umjesto šumske uprave bude formirano šumsko gazdinstvo sa svojim žiro-računom i da se sa posječenom oblovinom prvo snabdijevaju preduzeća za drvopreradu u Srpcu, a viškom preduzeća u drugim opštinama.

Na tematskoj sjednici o stanju i problemima poslovanja preduzeća u oblasti šumarstva i prerade drveta na području opštine, donesen je i zaključak da prioritet u snabdijevanju imaju preduzeća koja se bave finalnom proizvodnjom i izvozom.

SO Srbac donijela je i zaključak kojim se podržava prijedlog u nacrtu novog zakona o šumarstvu Republike Srpske da se lokalnim zajednicama obezbijedi 10 odsto sredstava od vrijednosti ukupno posječene mase, te da se znatno više pažnje posveti razvoju lovstva i turizma u šumskim kompleksima Srpske.

Predsjednik SO Srbac Goran Ćosić rekao je da su inicijativu za sazivanje tematske sjednice podržale sve parlamentarne stranke ove opštine, jer su šumarstvo i drvoprerada, poslije poljoprivrede, najvažniji resursi za razvoj ove lokalne zajednice.

“Ključni problem je što šumama na području opštine Srbac gazduje Šumsko gazdinstvo `Gradiška`, ali tako što 60 odsto posječene oblovine odlazi u druge opštine, a samo 40 odsto za lokalna drvna preduzeća, što nije dopustivo i za posljedicu ima da su od 11 malih i srednjih preduzeća od prije 10 godina sada ostala samo četiri”, rekao je Ćosić.

On je dodao da je to uticalo i da se broj zaposlenih radnika u drvopreradi sa 450 svede na samo 100.

Zaključke u preciznijoj formi nadležnim republičkim organima formulisaće i dostaviti radna grupa u kojoj će biti odbornici Mišo Maljčić i Mlađo Dragosavljević i predsjednik SO Srbac Goran Ćosić.

Na tematskoj sjednici prisustvovala su 24 odbornika, svi opštinski funkcioneri na čelu sa načelnikom opštine Dragom Ćirićem i predstavnici malih i srednjih preduzeća iz oblasti drvoprerade. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+