ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

“Energoinvestu” blokirani računi

Objavljeno u ENERGETIKA, OSTALO

SARAJEVO,  Nekadašnji industrijski gigant, sarajevski “Energoinvest”, suočen je sa blokadom svih transakcionih računa, čime je u pitanje dovedeno njegovo poslovanje, odnosno nastavak svih ranije započetih projekata, piše “Dnevni avaz”.

Računi ove kompanije blokirani su još 7. septembra.

Da je “Energoinvest” pred kolapsom i da mu prijeti blokada, kako tvrdi ovaj list, potvrđuje i finansijski izvještaj za pola godine, koji je objavljen 23. juna i u kojem su utvrđeni veliki gubici i pad prihoda.

Prema istom izvoru, revizori su utvrdili da bez novih projekata “Energoinvestu” prijeti propadanje. Gubitak ove firme u prvoj polovini godine iznosi 5,9 miliona KM, a pad prihoda 13,7 miliona KM.

Ova firma nije u stanju da isplati ni plate, a posljednju platu radnici su dobili za april. Prihodi od 2013. godine do danas manji su za 167 iliona KM.

Federalni ministar energije, rudarstva i iindustrije Nermin DŽindić potvrdio je da Uprava “Energoinvesta” traži kredit od Razvojne banke Federacije BiH /FBiH/ u iznosu od 3,5 milona KM.

“Energoinvest” je glavni nosilac ratnog duga za ruski gas i glavni pregovarač sa “Gaspromom” o snabdijevanju FBiH ovim energentom.

Ruska strana nedavno je upozorila BiH da treba da isplati 98 miliona KM na ime duga za gas. Dnevni Avaz

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+