ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Ekonomske reforme u Srbiji moguće je sprovesti za godinu do godinu i po

Objavljeno u ANALIZE

aleksandar stulicBEOGRAD, Ekonomske reforme u Srbiji moguće je realizovati za godinu do 1,5 godinu, ali se treba pridržavati i istrajati na postojećim mjerama, kao što su borba protiv korupcije, borba protiv sive ekonomije i pojačana kontrola naplate poreza, izjavio je ekonomski analitičar Aleksandar Štulić.

Štulić je gostujući na TV “Pink” istakao da je Srbija sada “u takvoj situaciji da nema prava na grešku, jer je država žadužena sa 62 odsto BDP-a i koja god politička opcija dođe na vlast, ima malo prostora za manevar”.

Stulić je podsjetio da se sadašnja vlada zalaže za tri pravca ekonomskih reformi -fiskalnu konsolidaciju, smanjenje javnog duga i budžetskog deficita.

Ideja DS o izdvajanju 500 miliona evra iz budžeta za pokretanje industrije u 20 regionalnih centara je prijemčiva, ali je trenutno nerealna i predstavlja samo “spisak lijepih želja”, jer za to nema novca u budžetu, rekao je Štulić.

Stulić je zapitao odakle taj novac, kad već imamo rupu u budžetu i kada MMF, sa kojim će se pregovarati i za vrijeme tehničke vlade, traži od Srbije 400 miliona evra ušteda u budžetu.

Za taj program koji je predložila Demokratska stranke, je potrebno ili novo zaduživanje ili da se neke stvari realizuju na uštrb drugih, kazao je Štulić i ocijenio da je to sada istaknuto zbog predizborne kampanje.

On je ocijenio da u situaciji kada 46 odsto zaposlenih prima platu iz budžeta, šanse za razvoj ekonomije nisu velike i zato bi trebalo da nova vlada uspostavi drugačiju razmjeru između zaposlenih u javnom i privatnom sektoru i da određeni procenat treba da ide u korist privatnog sektora.

Štulić je ocijenio i da bi Srbija trebalo da ide ka tome da, ako se već ulazi u novo zaduženje, da ga iskoristimo za razduživanje starih dugova sa višim kamatama i da zaduženja budu dugoročnija. Tanjug

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+