ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Dvije velike banke najavile preseljenje iz Katalonije

Objavljeno u FINANSIJE, VIJESTI IZ SVIJETA

MADRID, MMF smatra da je bankarski sistem u Kataloniji i dalje uznemiren.

MMF smatra da je bankarski sistem u Kataloniji i dalje uznemiren, pošto banke i kompanije ostavljaju otvorenim sve opcije u pogledu budućnosti tog regiona.

“Situacija je i dalje fluidna, tako da nećemo spekulisati. Nadamo se da se situacija može rešiti”, izjavio je Metju Džons, pomoćnik direktora u Odeljenju za valutna i tržišta kapitala MMF-a, izvještava agencija Frans pres.

Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je u srijedu da prihvata mandat naroda za nezavisnost od Španije, ali je odmah potom zatražio od katalonskog parlamenta da suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi se dalo više vremena za dijalog sa Madridom o najgoroj političkoj krizi koja je pogodila tu zemlji u više decenija.

Potencijalna mogućnost otcepljenja Katalonije već je navela dvije velike banke – Sabadelj i Kaiša banku, ali i druge firme koje se kotiraju na berzi da najave preseljenje svojih sejdišta u druge oblasti Španije.

Uprkos političkim turbulencijama, zvaničnici MMF-a su saopštili da su, na osnovu skorašnje procjene Fonda, ukupno gledano španske banke stabilne.

“Generalno smo utvrdili da je španski bankarski sistem otporan i snažan, i da je rešio većinu problema nasledjenih iz prošlosti. Izgledi za špansku ekonomiju su snažni”, rekao je Tobijas Adrijan, direktor Odeljenja za valutna i tržišta kapitala MMF-a. Novaekonomija.rs

 

 

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+