ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Dogovoreni poslovi od 65 milijardi dolara

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

PEKING, Zvanična posjeta saudijskog kralja Salmana Pekingu već je rezultirala potpisivanjem ugovora ukupne vrijednosti čak 65 milijardi dolara.

Saudijski kralj započeo je posjetu Kini u četvrtak u sklopu jednomjesečne azijske turneje, a glavni cilj posjeta je zacementirati veze najvećeg svjetskog proizvođača nafte s drugom svjetskom ekonomijom.

Najveća država na Arapskom poluostrvu traži načine kako da ojača izvoz nafte u Kinu nakon što je izgubila vodeći udio na globalnom tržištu od Rusije.

Zamjenik ministra inostranih poslova Zhang Ming izjavio je da memorandumi razumjevanja i pisma namjere ukupno vrijede 65 milijardi dolara i pokrivaju područja od energetike do istraživanja svemira, prenosi Rojters.

U sklopu sporazuma predviđeno je da saudijski Aramco i kineski državni industrijski gigant Norinco grade hemijska postrojenja i rafinerije u Kini, dok se kompanija Saudi Basic Industries povezala s naftnom kompanijom Sinopec oko gradnje petrohemijskih projekata u Kini i Saudijskoj Arabiji.

Kralj Salman promovisao je i investicione prilike u svojoj zemlji, u šta spada i prodaja udjela u Aramcu. Privatizacija pet odsto udjela najavljena za 2018. biće najveći izlazak neke kompanije na berzu u istoriji.

Kina se do sada držala postrani u sukobima koji potresaju Arapsko poluostrvo posljednjih godina, od Sirije preko Jemena.  Poslovni dnevnik

 

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+