Capital.ba

Zbog sudije treći put odgođen spor Srpske i „Farmlanda“

23.05.2019. / 15:50

BANJALUKA – Suđenje u sporu Robnih rezervi Republike Srpske i „Farmlanda“ odgođeno je po treći put u Okružnom privrednom sudu Banjaluka.

Naime, ročište u sporu Robnih rezervi i „Farmlanda“, radi naknade štete po osnovu neizvršenja ugovorenih obaveza i isporuke stotine hiljada vrijednih junica, bilo je zakazano za juče.

„Pripremno ročište je odloženo, a novo zakazano za 3. jun ove godine“, rekli su u sudu i dodali da je razlog otkazivanja odsustvo sudije koji je morao da prisustvuje obaveznoj obuci u Vladi RS.

Robne rezerve tužile su „Farmland“ iz Nove Topole radi naknade štete po osnovu neizvršenja ugovorenih obaveza i isporuke junica vrijednosti 379.080 KM.

U Okružnom privrednom sudu početkom marta trebalo da bude održano prvo pripremno ročište koje je, zbog „neispunjenja procesnih pretpostavki“, odloženo za april.

Međutim, aprilsko ročište je opet odloženo i to za mjesec i po, a kako su u sudu tada rekli razlog je bila bolest postupajućeg sudije.

Portal CAPITAL objavio je prije dvije godine da su Robne rezerve RS tužile „Farmland“ zbog milionske štete.

Nekadašnja Direkcija za robne rezerve RS je 2009. godine sa „Farmlandom“ zaključila ugovor o poslovnoj saradnji na osnovu kojeg je predviđena nabavka i čuvanje 1.000 grla.

Direkcija je nabavila 500 steonih junica koje je platila 2,1 miliona KM, a „Farmland“ se obavezao da će svake godine Direkciji isporučiti podmladak i to 90 grla muške i 90 grla ženske teladi (što je utvrđeno na osnovu ugovorom određenih 1.000 grla), dok se Direkcija obavezala da na ime naknade za čuvanje i obnavljanje priplodne stoke, zdravstvene zaštite, i drugih troškova u vezi sa izvršavanjem ugovora „Farmlandu“ ustupi sav prihod i sredstva ostvarena po osnovu proizvodnje mlijeka, kože i stajnjaka.

„U toku realizacije ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa „Farmlandom“ pojavile su se određene poteškoće što je rezultiralo time da su „Robne rezerve“ 30. septembra 2016. godine pokrenule postupak prinudne naplate potraživanja putem mjenica, a zatim 3. novembra i tužbu protiv „Farmlanda“, naveo je 2017. tadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić.

On je istakao da su Robne rezerve tužile „Farmland“ i zbog nedostatka 5.000 tona pšenice i merkantilnog kukuruza koje je ovo javno preduzeće čuvalo na farmi. Potpuni manjak robe koja je bila vlasništvo “Robnih rezervi“ kod ovog skladištara utvrđen je 2011. godine.

Međutim, pomenuti spor pred Okružnim privrednim sudom se vodi samo za junice.

„Farmland“ je, prema podacima Poreske uprave RS, na kraju marta imao dug od 4,4 miliona KM za poreze, doprinose i koncesionu naknadu. Poreska uprava RS i pored toga nije podnijela zahtjev za stečaj ovog preduzeća, uz obrazloženje da je u stečajnim postupcima naplata neizvjesna i veoma mala.

Vlada Srpske posluje s mrtvim „Farmlandom“

Radnici u „Farmlandu“ zatekli pustoš

Poreska uprava ignoriše milionska dugovanja „Farmlanda“

Direktor „Farmlanda“ postavljen za šefa naplate u „Elektrokrajini“

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Zbog sudije treći put odgođen spor Srpske i „Farmlanda“

  1. Direkt

   Igre bez granica. Rezim odlaze proces protiv svojih tajkuna.