Capital.ba

„Terex inženjering“ tužio RiTE „Ugljevik“ za neosnovano bogaćenje

25.02.2019. / 15:22

– Spor između dvije firme traje 14 godina
– „Terex“ traži 1,2 miliona KM sa zateznim kamatama
– RiTE: Tužba potpuno neosnovana

BIJELJINA – „Terex – inženjering“, koji se 14 godina spori za milionske iznose sa Rudnikom i termoelektranom „Ugljevik,“ novom tužbom od ovog preduzeća potražuje 1,2 miliona KM na ime neosnovanog bogaćenja.

Terex inženjering

„Terex inženjering“ je jedna od firmi kojima je RiTE „Ugljevik“ po osnovu sudskih presuda morao isplatiti milionski iznos za nikada izvršene radove.

Tužbom, koja je u posjedu CAPITAL-a, „Terex“ traži da sud obaveže RiTE „Ugljevik“ da mu na ime sticanja bez osnova isplati 1,2 miliona KM sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana podnošenja tužbe.

„Terex inženjering“ i RiTE godinama vode milionske sporove. Prvo je na osnovu sudskih presuda RiTE morao da isplati oko 3,2 miliona „Terexu“, da bi u protivizvršnom postupku RiTE taj iznos vratio sa kamatama, ukupno oko 4,47 miliona KM.

Međutim, u „Terexu“ tvrde da je Osnovni sud u Bijeljini rješenje o protivizvršenju, kojim je Rudniku i termoelektrani omogućeno da vrati svoj novac, stavio van snage, te da je tih 4,47 miliona RiTE ponovo morao da uplati na njihov račun.

U tužbi iz 2016. godine „Terex inžeenjering“ navodi da mu RiTE novac nije uplatio te potražuje i zakonsku zateznu kamatu od 2,52 miliona KM, ili ukupno oko 7,1 miliona.

U međuvremenu su, dodaje se, dvije firme prebile međusobno dospjela potraživanja u iznosu od 5,9 miliona KM, nakon čega „Terex“ potražuje preostalu razliku od 1,2 miliona KM plus zakonsku zateznu kamatu.

Po ovoj tužbi prošle sedmice je bilo zakazano ročište, ali ono nije održano je jer postupajući sudija Božana Gužvić predsjedniku Višeg privrednog suda u Banjaluci podnijela zahtjev za izuzeće iz postupanja u predmetu.

Đokić: Potraživanja “Terexa” potpuno neosnovana

Sve navode iz tužbe osporavuju u RiTE „Ugljevik“ čiji advokat Branislav Đokić kaže da nikakvog prebijanja dugova nije bilo te da je „Terex inženjering“ bio dužan da im vrati novac koji je uzeo.

Đokić tvrdi da su potraživanja „Terexa“ po ovoj tužbi potpuno neosnovana jer je RiTE „Ugljevik“ samo vraćeno ono što je njegovo.

„Mi smo izmirili sve svoje obaveze prema “Terex inženjeringu” zbog nepotpisivanja ugovora o izvođenju radova otkrivke na površinskom kopu „Bogutovo selo“. Nakon što je Vrhovni sud presude u korist „Terexa“ ukinuo, mi smo tražili da nam vrate novac sa zakonskim zateznim kamatama, u čemu smo i uspjeli. Presude koje je Vrhovni sud ukinuo nikada više nisu stupile na snagu, niti je kompaniji „Terex“ ikada u daljem toku postupka dosuđen iznos naknade u visini ukinutih presuda“, kazao je Đokić.

Istakao je da je svaka naredna pravosnažna presuda u korist “Terexa“ glasila na mnogo manji iznos od prvobitno dosuđenog i dodao da je glavni spor na Ustavnom sudu BiH jer se „Terex“ žalio zbog toga što im je dosuđena naknada štete oko 600.000 KM, što je mnogo manje od onog što oni traže.

Kazao je da je u toku i postupak po tužbi RiTE protiv „Terexa“ koji je po drugoj tužbu od RiTE naplatio oko 2,8 miliona KM, a nikada ih nije vratio.

Muhić: Sudovi u RS blagonakloni prema RiTE u pokušaju zaštite državnog preduzeća

Advokat „Terexa“ Faik Muhić kaže za CAPITAL da spor između ove dvije firme traje 14 godina te da je samo Vrhovni sud donio najmanje šest odluka. Pored spora pred privrednim sudom u Bijeljini, kaže da se glavni spor u kojem „Terex inženjering“ traži naknadu štete od RiTE trenutno nalazi na Ustavnom sudu BiH i to po drugi put.

„U ovom sporu je donesen ogroman broj presuda. Donesena je i jedna odluka Ustavnog suda, koji je poništio presudu Vrhovnog suda RS i sve je vraćeno na početak, a sada je ponovo došlo do Ustavnog suda“, rekao je Muhić.

Pojasnio je da je tokom godina trajanja visina naknade štete koju su sudovi dosuđivali njegovom klijentu varirala.

„’Terexu“ je priznato pravo na naknadu štete, ali je ona po našem mišljenju milionska, a od strane sudova određena je u minornom iznosu. Zbog toga smo uložili apelaciju. U pokušaju zaštite državnog preduzeća, sudovi u RS bili su veoma blagonakloni prema RiTE ’Ugljevik’, tvrdi Muhić.

Spor između „Terex inženjeringa“ RiTE „Ugljevik“ traje još od 2005. godine. Tužba je podnesena nakon što je RiTE 2003. godine u postupku javne nabavke za izvođenje pomoćnih radova na površinskom kopu “Bogutovo Selo”, izabrao ovu i firme „Šico company“ i „Continental“ kao najpovoljnije, ali ugovori sa njima nisu zaključeni zato što je Vlada RS zadužila RiTE „Ugljevik“ da proizvodnju uglja i otkrivke do kraja te godine vrši sopstvenom mehanizacijom.

Prošle sedmice održano je ročište i po tužbi „Continentala“, koji od RiTE „Ugljevik“ novom tužbom pokušava naplatiti još 168.282 KM, o čemu smo pisali u tekstu Naplatili od RITE „Ugljevik“ 2,2 miliona, pa tužili za još 170.000 KM.

Na ovom ročištu „Continental“ je zatražio izuzeće sudije Božana Gužvić uz obrazloženje da je neko vrijeme radila u RiTE „Ugljevik“, kada je pred Okružnim sudom i zastupala ovo preduzeće.

CAPITAL: Marina Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!