Capital.ba

Naplatili od RITE „Ugljevik“ 2,2 miliona, pa tužili za još 170.000 KM

18.02.2019. / 14:32

– RiTE „Ugljevik“ traži pravdu u Strazburu
– U bijeljinskom sudu održano ročište po novoj tužbi „Continentala“

BANJALUKA – Firma „Continental“, kojoj je Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ morao isplatiti milionsku odštetu za poslove koji nikada nisu izvršeni, novom tužbom pokušava od ovog preduzeća naplatiti još 168.282 KM.

RITE Ugljevik

„Continental“ je jedna od tri firme kojima je RiTE „Ugljevik“ po osnovu sudskih presuda morao isplatiti milionski iznos, bez obzira na to što se RiTE „Ugljevik“ pozivao na to da one nisu obavile ugovorene poslove.

Pored „Continentala“, RiTE „Ugljevik“ su tužile i firme „Šico company“ i „Terex inženjering“ i ukupno su od RiTE naplatile oko osam miliona KM.

Nakon što je izgubio sporove pred sudovima u RS, RiTE „Ugljevik“ je podnio apelacije Ustavnom sudu BiH, od kojih su dvije u toku, a jedna je odbijena ,nakon čega se ovo preduzeće obratilo i sudu u Strazburu.

„Continental“ traži izuzeće sudije

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini danas je održano pripremno ročište po tužbi „Continentala“ koji od RiTE potražuje 168.282 KM na ime obračunatih zakonskih zateznih kamata.

Kako je pojasnila sudija u ovom predmetu Božana Gužvić, radi se o obračunatoj kamati zbog kašnjenja u naplati glavnog duga  od 1,1 miliona KM dosuđenog pravosnažnom presudom.

Prema  tužbi preduzeća „Continental“, RiTE „Ugljevik“ nije platio dug, tako da je „Continental“ podnio prijedlog za izvršenje, nakon čega je u martu 2017. godine sa računa RiTE „Ugljevik“ na račun „Continentala“ prebačeno 2,28 miliona KM, jer je iznos dosuđenih zakonskih zateznih kamata dostigao iznos glavnog duga.

Međutim, „Continental“ smatra da je od 7. juna 2016. godine počela teći i zakonska zatezna kamata na već obračunatu kamatu, tako da sada traži da naplati „procesnu kamatu“, odnosno kamatu na već obračunatu kamatu.

S obzirom na to da je sudija Božana Gužvić neko vrijeme radila u RiTE „Ugljevik“, kada je pred Okružnim sudom i zastupala ovo preduzeće, „Continental“ je zatražio njeno izuzeće.

Konačnu odluku o tome donijeće predsjednik  Višeg privrednog suda u Banjaluci.

RiTE Ugljevik očekuje odluke Ustavnog suda BiH i suda u Strazburu

Advokat RiTE „Ugljevik“ Branislav Đokić rekao je danas za CAPITAL da su svi postupci sa „Šico company“, „Terex inženjeringom“ i „Continentalom“ pravosnažno okončani, te da su svi oni dobili naknade koje su tražili i da im je RiTE isplatila ukupno oko osam miliona KM.

„Firma „Continental“ sada traži dodatnih 168.282 KM na ime procesnih kamata. Institut procesnih kamata za nas je još nepoznat, ali vidjećemo šta će biti u narednom periodu. Mi smo toj firmi već platili cjelokupan iznos sa kamatom po presudama redovnih sudova“, kazao je Đokić.

On je istakao da je RiTE „Ugljevik“ uložio apelacije Ustavnom sudu BiH na sve presude, te da je po jednoj odlučeno, nakon čega su se obratili i sudu u Strazburu.

„Postupci po apelacijama u vezi sa presudama u korist „Continentala“ i „Terex inženjeringa“ su još u toku, dok je u predmetu „Šico and company“ naša apelacija odbijena, nakon čega smo pokrenuli postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu“, kazao je Đokić.

Tužbe ptoriv RiTE, firme „Continental“, “Terex inženjering” i „Šico and company“ zasnivale su na tome što je RiTE 2003. godine u postupku javne nabavke za izvođenje pomoćnih radova na površinskom kopu “Bogutovo Selo”, izabrao njih kao najpovoljnije, ali nikada nije zaključio ugovore sa njima jer je Vlada RS zadužila RiTE „Ugljevik“ da proizvodnju uglja i otkrivke do kraja te godine vrši sopstvenom mehanizacijom.

U ovim firmama su potom izračunali da im je načinjena milionska šteta pa su redom podnosili tužbe protiv RiTE.

CAPITAL: Lj.Lj./M.Č.

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Naplatili od RITE „Ugljevik“ 2,2 miliona, pa tužili za još 170.000 KM

  1. Hhmm

   Pitajte dodika. On zna svaku transakciju od 100.000 KM. Vazi za cijelu energetiku.

  2. Direkt

   Cuj institut procesnih kamata za nas je jos uvijek nepoznat, a mnoge firme propale zbog toga.