Capital.ba

Svinjogojska farma „Top farm“ ostala dužna 15 miliona maraka

09.09.2021. / 8:00

NOVA TOPOLA – Potraživanja povjerilaca svinjogojske farme „Top farm“ iz Nove Topole iznose oko 15 miliona maraka, od kojih je dio priznat, a ostatak će se razmatrati kasnije, u nastavku ročišta, izjavila je za CAPITAL stečajni upravnik „Top farma“ Nataša Kosić.

top farm

FOTO: Agencije

Kosićeva je navela da je od otvaranja stečaja, u maju ove godine, održano jedno ročište, kada je u pitanju „Top farm“. 

„Nadam se da će biti namiren bar jedan dio potraživanja iako nije završena još nijedna cjelina stečaja, ali on protiče prilično mirno bez većih problema. Do kraja godine bi trebalo biti još jedno ročište“, kazala je Kosićeva. 

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao Okružni privredni sud u Banjaluci je krajem maja otvorio stečaju „Top farmu“, nakon što je utvrđeno da je preduzeće nelikvidno, da su mu računi blokirani više od 800 dana, da se poslovanje odvija putem blagajne i da menadžment društva postoji samo formalno.

Prijedlog za stečaj „Top farma“ podnijele su holandske firme „De Heus Animal Nutrition“ i „Plamogro Invest“, a odluku o pokretanju stečaja sud je donio nakon izvještaja predstečajne upravnice koja je navela da su ispunjeni svi uslovi za stečaj.

Kosić je tada u izvještaju navela da su računi preduzeća „Top farm“ u konstantnoj blokadi od 2018. godine, da su potraživanja nerealno prikazana jer se poslovanje uglavnom odvijalo u gotovini, da je društvo nelikvidno, a osnovno stado životinja značajno smanjeno.

Stečajna upravnica je tada pojasnila da je vlasnik i direktor preduzeća od početka 2020. godine napustio društvo i odselio seu Holandiju što je, kako ističe,uzrok potpunog gubitka kontrole poslovanja u toj firmi.

Dodala je i da“Top farm” ne ostvaruje dobit i da nije u stanju da vraća kredite, niti da isplaćuje plate, poreze i doprinose, a protiv društva se vodi veći broj sudskih sporova čiji ishod nije moguće predvijeti.

Kosićeva je navela i da je prilikom prve posjete preduzeću saznala da je situacija na farmi prilično alarmantna i da je tada na farmi bilo oko 2.000 životinja, a imali su hrane za dva ili tri dana.

Nakon toga je kontaktirala vlasnika i on je tada došao, te su problem riješili tako što je dio životinja prodat kako bi se obezbijedila hrana za ostatak životinja.

U „Top farmu“ je prije nekoliko godina došlo do sukoba tadašnjih vlasnika Jansena i Marka Dragića, koji je tvrdio da mu je Holanđanin oteo milionski osnivački udio u ovom preduzeću.

Taj spor traje i danas i trenutno je na Ustavnom sudu kojem je Dragić uputio apelaciju nakon što pred nižim sudovima nije uspio dokazati svoje navode.

Dragić: Zbog pravosuđa sam „kratak“ za 7,5 miliona maraka 

Dragić u izjavi za CAPITAL  tvrdi da je stečajni postupak u „Top farmu“ samo završetak pravosudnog kriminala. 

„Meni je Okružni privredni sud Banjaluka brisao osnivački udio  u „Top farmu“ od preko 5,5 miliona maraka bez mog znanja i bez moje saglasnosti, a moje potraživanje od 814.000 KM od 7. jula 2013. godine nisam mogao naplatiti. Kada su brisali moj osnivački udio bila je pretpostavka da dođu drugi vlasnici, članovi te organizovane kriminalne grupe koju podržava pravosuđe“, istakao je Dragić.

Naglašava da, nakon što je on brisan iz registra, novi osnivači koji su preuzeli njegove osnivačke udjele, a firmu zadužili za 4,6 miliona maraka.

„Na temelju toga su kao povjerioci upisali hipoteke u zemljišne knjige i ostali sa prijedlogom za izvršenje da bi preuzeli imovinu iz tog osnova kao razlučni povjerioci“, rekao je Dragić. 

Ističe da se sada, preko svih normi i zakona o stečajnom postupku srlja u likvidaciju, kako bi se preduzeće likvidiralo i nestalo pravnog subjektiviteta.

„Ja se nadam da će Ustavni sud za deset, 15 dana donijeti Odluku. Problem je u tome što i ako taj sud donese Odluku u moju korist, tada neće postojati pravno lice i ja ću biti kratak za 7,5 miliona maraka, ne računajući izgubljene dobiti“, precizirao je Dragić.

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!