Capital.ba

Otvoren stečaj u „Top farmu“, vlasnik otišao u Holandiju

21.05.2021. / 14:25

Preduzeću računi blokirani više od 800 dana
– Poslovanje se odvija gotovinski, menadžment postoji samo formalno 

BANJALUKA – Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u firmi „Top farm“ iz Nove Topole nakon što je utvrđeno da je preduzeće nelikvidno, da su mu računi blokirani više od 800 dana, da se poslovanje odvija putem blagajne i da menadžment društva postoji samo formalno.

top farm

Rješenje o otvaranju stečaja Okružni privredni sud u Banjaluci donio je 18. maja i za stečajnu upravnicu imenovao Natašu Kosić, koja je do tada bila privremena upravnica.

Prijedlog za stečaj „Top farma“ podnijele su holandske firme „De Heus Animal Nutrition“ i „Plamogro Invest“, a odluku o pokretnju stečaja sud je donion nakon izvještaja predstečajne upravnice koja je navela da su ispunjeni svi uslovi za stečaj.

„Plamogro“ je jedan od tri suvlasnika „Top farma“. Pred te firme, osnivači su i „Jansen Investments“ čiji je vlasnik i direktor Hendrikus Everhardrus Johannes Jansen iz Holandije i „Korporativne usluge“ Gradiška čiji je vlasnik Momir Cvetković.

Kosić je u izvještaju navela da su računi preduzeća “Top farm” u konstantnoj blokadi od 2018. godine, da su potraživanja nerealno prikazana jer se poslovanje uglavnom odvijalo u gotovini, da je društvo nelikvidno, a osnovno stado životinja značajno smanjeno.

„Vlasnik i direktor društva je početkom 2020. godine napustio društvo i odselio u Holandiju što je uzrok potpunog gubitka kontrole poslovanja u društvu. Svi računi društva su blokirani više od 800 dana neprekidno i od tada se poslovanje odvija putem blagajne, odnosno gotovinski“, piše u izvještaju.

Dodala je i da “Top farm” ne ostvaruje dobit i da nije u stanju da vraća kredite, niti da isplaćuje plate, poreze i doprinose, a protiv društva se vodi veći broj sudskih sporova čiji ishod nije moguće predvijeti.

„Menadžment društva postoji samo formalno, direktor društva je nastanjen u Holandiji i samo povremeno dolazi na farmu. Društvo je poslovno aktivno, odnosno proizvodnja se odvija i hrana se nabavlja asignacijama, ali vrlo brzo može doći u situaciju da ostane bez opreme za proizvodnju zbog sudskih postupaka, odnosno da životinje ostanu u potpunosti bez hrane zbog nemogućnosti nabavke prodajom dijela stada“, ističe se u izvještaju.

Povjerioci “Topa farma“ imaju rok od 30 dana da prijave svoja potraživanja, a ročište na kojem će prijave biti ispitane i odlučeno o daljem toku stečajnog postupka zakazano je za 27. avgust.

Kosićeva je navela i da je prilikom prve posjete preduzeću saznala da je situacija na farmi prilično alarmantna i da je tada na farmi bilo oko 2.000 životinja, a imali su hrane za dva ili tri dana.

Nakon toga je kontaktirala vlasnika i on je tada došao te su problem riješili tako što je dio životinja prodat kako bi se obezbijedila hrana za ostatak životinja.

Stečajna upravnica je u preduzeću zatekla 13 radnika.

U „Top farmu“ je prije nekoliko godina došlo do sukoba tadašnjih vlasnika Jansena i Marka Dragića, koji je tvrdio da mu je Holanđanin oteo milionski osnivački udio u ovom preduzeću.

Taj spor traje i danas i trenutno je na Ustavnom sudu kojem je Dragić uputio apelaciju nakon što pred nižim sudovima nije uspio dokazati svoje navode.

top farm

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!